Hírek
22520 hír az adatbázisban
Mit jelent a sous vide, és miért jó? (x)
Marketinginfo.hu - 2020-07-14 10:45
PR

Az ételkészítési és ételkezelési eljárásoknak mindig akad egy felkapottabb formája, az egyik ilyen a sous vide, magyarosabban a szuvidálás.

Az így készült ételeknél jellemzően minimális a súlyveszteség, valamint az eredeti ízek és zamatok egyaránt megmaradnak, nem beszélve az étel tápértékéről, vagyis ezzel a módszerrel nem csupán finom, hanem nagyon egészséges fogások készíthetőek.

Mi a sous vide jelentése?

A sous vide egy olyan főzési eljárás, melynek lényege, hogy az étel vákuumcsomagolásban, alacsony hőmérsékleten és hosszú időn keresztül készül. A folyamat során fontos az állandó hőmérséklet-ellenőrzés, hiszen csak így biztosítható, hogy az adott étel a folyamat végén tökéletes állagú és ízű lesz.

A szuvidálás történhet kombi készülékben (sütő és pároló), gőzszekrényben vagy vízben is.

Miben különbözik a sous vide a hagyományos sütőben sütéstől?

A legegyszerűbben a sous vide és a hagyományos sütés közötti különbséget egy példával lehet szemléltetni.

Vagyis vegyük példának a marhahús sütését. Ha sütőben szeretnénk sütni, akkor a sütőt megközelítőleg 200 fokra kell felmelegíteni, majd bizonyos időközönként egy húshőmérővel ellenőrizni a sült maghőmérsékletét. Az angolos marhaszelet optimális maghőmérséklete 52-54 fok, a közepesen átsülté 60-65 fok, az átsütött marhahús maghőmérséklete viszont már 70-80 fok közé esik. Azonban a sütési folyamat során, mire a belső hőmérséklet eléri a kívánt értéket, addigra a hús külső része alaposan túlsül, esetleg meg is ég. Viszont amennyiben akár 50, akár 80 fokra állítod be a sütőt, a hús kiszáradna, mire a maghőmérséklete elérné a kívánt értéket.

Ezzel szemben a szuvidálás során a marhahús egy vákuumtasakban, oxigénmentes környezetben, állandó alacsony hőmérsékleten sül, így a hús sem túlsült, sem kiszáradt nem lesz a gőzfürdő végén.

Mitől függ, hogy mennyire hosszú a hőkezelési idő?

Természetesen minden hústípusnak és a zöldségeknek is megvan a maguk megfelelő elkészítési módja, hőmérséklete és hőkezelési ideje, ami igen széles skálán mozog: 1 órától terjedhet akár 120 óráig is.

Az elkészítés ideje leginkább három tényezőtől függ, vagyis egyrészt az étel hővezető tulajdonságaitól, másrészt a maghőmérséklettől, harmadrészt pedig az elkészítendő étel mennyiségétől.

Ugyanakkor a sous vide eljárásnak egy nagy előnye a hagyományos sütéssel szemben, hogy lényegében szinte lehetetlen túlsütni, hiszen alacsony hőfokon készül, tehát nem jelent különösebb problémát, ha néhány perccel vagy akár fél órával tovább tart a főzés.

A sous vide eljárással készült ételek igazi ízélményt jelentenek, ezért ha Ön is szeretné élvezni az így készült finom falatokat, rendelje meg a kívánt fogást a Matusz-Vad Webáruházból!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A McDonald’s hazai termelői, nemzetközi piacokon
  Bioburger lett a Bayern München stadionjából
  Magyar szójatermék iránt érdeklődnek a nemzetközi élelmiszergyártók

További hírek ebben a kategóriában

Ismerkedjen meg a LED világítás ...
Ilyen egy jó konténeres sittszál...
Neves ügynökségi partnerrel hoss...
Az ideális autórádió vagy hifi k...