Az így készült ételeknél jellemzően minimális a súlyveszteség, valamint az eredeti ízek és zamatok egyaránt megmaradnak, nem beszélve az étel tápértékéről, vagyis ezzel a módszerrel nem csupán finom, hanem nagyon egészséges fogások készíthetőek.
Mi a sous vide jelentése?
A sous vide egy olyan főzési eljárás, melynek lényege, hogy az étel vákuumcsomagolásban, alacsony hőmérsékleten és hosszú időn keresztül készül. A folyamat során fontos az állandó hőmérséklet-ellenőrzés, hiszen csak így biztosítható, hogy az adott étel a folyamat végén tökéletes állagú és ízű lesz.
A szuvidálás történhet kombi készülékben (sütő és pároló), gőzszekrényben vagy vízben is.
Miben különbözik a sous vide a hagyományos sütőben sütéstől?
A legegyszerűbben a sous vide és a hagyományos sütés közötti különbséget egy példával lehet szemléltetni.
Vagyis vegyük példának
a marhahús sütését. Ha sütőben szeretnénk sütni, akkor a sütőt megközelítőleg 200 fokra kell felmelegíteni, majd bizonyos időközönként egy húshőmérővel ellenőrizni a sült maghőmérsékletét. Az angolos marhaszelet optimális maghőmérséklete 52-54 fok, a közepesen átsülté 60-65 fok, az átsütött marhahús maghőmérséklete viszont már 70-80 fok közé esik. Azonban a sütési folyamat során, mire a belső hőmérséklet eléri a kívánt értéket, addigra a hús külső része alaposan túlsül, esetleg meg is ég. Viszont amennyiben akár 50, akár 80 fokra állítod be a sütőt, a hús kiszáradna, mire a maghőmérséklete elérné a kívánt értéket.
Ezzel szemben a szuvidálás során a marhahús egy vákuumtasakban, oxigénmentes környezetben, állandó alacsony hőmérsékleten sül, így a hús sem túlsült, sem kiszáradt nem lesz a gőzfürdő végén.
Mitől függ, hogy mennyire hosszú a hőkezelési idő?
Természetesen minden hústípusnak és a zöldségeknek is megvan a maguk megfelelő elkészítési módja, hőmérséklete és hőkezelési ideje, ami igen széles skálán mozog: 1 órától terjedhet akár 120 óráig is.
Az elkészítés ideje leginkább három tényezőtől függ, vagyis egyrészt az étel hővezető tulajdonságaitól, másrészt a maghőmérséklettől, harmadrészt pedig az elkészítendő étel mennyiségétől.
Ugyanakkor a sous vide eljárásnak egy nagy előnye a hagyományos sütéssel szemben, hogy lényegében szinte lehetetlen túlsütni, hiszen alacsony hőfokon készül, tehát nem jelent különösebb problémát, ha néhány perccel vagy akár fél órával tovább tart a főzés.
A sous vide eljárással készült ételek igazi ízélményt jelentenek, ezért ha Ön is szeretné élvezni az így készült finom falatokat, rendelje meg a kívánt fogást a Matusz-Vad Webáruházból!