Hírek
22555 hír az adatbázisban
Hogyan legyen Önnek is szép zöld pázsitja? (x)
Marketinginfo.hu - 2020-06-19 18:34
PR

Az üde, zöldellő gyepszőnyeg, aminek már a látványa is szemet gyönyörködtető, és nem csak nézegetni esik jól, hanem legalább ekkora élmény mezítláb végigsétálni rajta, vagy leülni, lefeküdni rá.

Nos, ez minden kerttulajdonos álma.

Azonban sokan szembesülnek azzal, hogy az ő pázsitjuk bizony nem olyan szép és mutatós, mint a kertészeti magazinokban vagy az interneten látható képeken. Természetesen itt mindig felmerül a fénykép utólagos "feljavításának" lehetősége, ám a szép gyep elérése a valóságban sem lehetetlen. Ehhez adunk most Önnek néhány hasznos tippet.

A gyep telepítésének menete

Ha valóban egészségesen zöldellő pázsitot szeretne, akkor már az előkészületek során is gondosan és alaposan kell eljárnia. Ennek első és legfontosabb lépése a talaj előkészítése, melynek során el kell távolítani az esetleges gyomnövényeket, köveket, és fellazítani a talajt nagyjából 2-3 cm mélységig. Fontos az elegyengetés is, hiszen így nem lesznek buckák és süllyedések, amelyek megnehezítenék majd a fűnyírást.

A talajt természetesen fel is kell javítani, hogy a fűmagok majd elegendő tápanyaghoz jussanak, és szépen tudjanak nőni. Léteznek olyan típusú műtrágyák, amelyek direkt gyephez valók. A vetés előtt pár nappal dolgozza bele alaposan a talajba.

Ezután következhet a fűmagok elvetése. Akárcsak más növényeknél, itt is több fajta közül tud választani. Azt azonban érdemes szem előtt tartania, hogy egyes fajok sokkal több gondozást igényelnek, mint mások, illetve vannak olyan fűfajták is, amelyek kevésbé vagy jobban hajlamosak a különféle megbetegedésekre. Valamint nem muszáj egyfélét használni, vásárolhat vegyes fűmagkeveréket is.

A döntés előtt kérje ki szakember tanácsát, aki segít majd olyan típust választani, ami a legjobban megfelel az igényeinek. Amint beszerezte a magokat, vesse el őket a megadott aránynak megfelelően, majd gereblyézze a talajba és hengerelje át alaposan. Ha mindent jól csinált, a fű hamarosan növekedni kezd.

A gyep gondozása

Ha a fű kinőtt, és végre zöldbe borult a kert, akkor kezdődhet a rendszeres gondozás és ápolás, melynek köszönhetően a pázsit megőrzi szépségét és egészségét. Ehhez használjon speciális gyepgondozó eszközöket, melyeket beszerezhet a Fiskars & Gerber termékek webáruházából.

A leggyakoribb és legfontosabb feladata a fűnyírás lesz, melyet évszaktól és időjárástól függő gyakorisággal szükséges elvégezni, de általánosságban elmondhatjuk, hogy késő tavasztól kora őszig nagyjából hetente érdemes sort keríteni rá.

Ha a fűszálak között gyomnövények ütik fel a fejüket, azoktól érdemes mihamarabb megszabadulni, hiszen minél jobban elszaporodnak, annál nehezebb lesz őket kiirtani. Ha aszályos a nyár, akkor a gyep öntözésére is szükség lesz, különben elsárgul és kiszárad.

A szép pázsit bár nem terem meg magától, és rendszeres gondozást igényel, azonban a befektetett idő és energia többszörösen megtérül.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Robotfűnyíró a tökéletesen nyírt pázsitért (x)

További hírek ebben a kategóriában

Robotfűnyíró a tökéletesen nyírt...
Zero waste ékszerek - ilyen van?...
Az eljegyzési gyűrű kiválasztása...
Új redőnyt szeretnél? Segítünk m...