Hírek
22459 hír az adatbázisban
Az érzelmi intelligencia fejlesztésével az óvodakezdés is könnyebbé válhat
Marketinginfo.hu - 2020-06-19 17:20
PR

Az óvodakezdés mind a szülő, mind a gyermek számára igazán izgalmas időszak kezdetét jelenti, de ugyanakkor tele van kihívásokkal is.

Az óvodába való beilleszkedés, az új társakkal való megismerkedés és a szülőktől való elválás nem egyszerű. A mai cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mennyire könnyebb az óvodakezdés azon gyerekek számára, akiknél magasabb az érzelmi intelligencia, illetve néhány tippet adunk ennek fejlesztésére is.

Egy új korszak kezdete

Az óvodába lépés rengeteg újdonsággal jár, főként, ha a gyerek nem járt korábban bölcsibe. A legnehezebb a szülőktől való elválás, amit később az új társakhoz való alkalmazkodás és a szabályok betartása követ. Kezdetben nagyon nehéz lehet ez az időszak a gyerek számára, hiszen számtalan feladat áll előtte. Ez a helyzet pedig temérdek érzelmet vált ki belőle, amit még szavakkal nem tud kifejezni.

Az EQ fejlesztésével sokat segíthetünk

Az értelmi intelligenciával (IQ) ellentétben az érzelmi intelligencia (EQ) fejleszthető. Az EQ fejlesztésével rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy az óvodakezdés gördülékenyen menjen. Ugyanis ezek a gyerekek képessé válnak megnevezni érzelmeiket, sőt, uralni is tudni fogják őket. Ez azt jelenti, hogy a gyermek felismeri és közölni is tudja azt, ha például valami miatt mérges, és emellett kezelni is tudja érzéseit. Önmaga és mások érzelmeinek felismerésével pedig az empátiája is fejlődik, aminek hatására valódi barátságokat köthet.

Az érzelmi intelligenciát számos játékkal fejleszthetjük. Ezek közé tartoznak például a bábjátékok, szerepjátékok, ahol egy másik karakter mögé bújva fény derülhet a gyerek érzéseire. Továbbá ezek segítségével sokkal nyitottabbá válik, és könnyebben kifejezi érzéseit. De ezenfelül a mesehallgatás és egyes társasjátékok is nagymértékben hozzájárulnak ennek fejlesztéséhez. A Játékligetnél kapható EQ fejlesztő játékokl segítségedre lesznek ebben.

Amire érdemes odafigyelni

A magas érzelmi intelligenciát nagymértékben befolyásolja a családi minta. Így sokat számít a példamutatás és az, hogy a különféle helyzetekben hogyan reagál a szülő. Ugyanakkor, ahogy fentebb is említettem, ez fejleszthető. Ami azért is fontos, mert az életben akadhatnak váratlan helyzetek, amiket meg kell oldani.

Szülőként fontos tudatában lenni annak, hogy a gyerek azért válik olykor feszültté, vagy lesz épp stresszes, mert nem képes az esetleges érzelmi ellentmondásait megfelelően kezelni. Ezt tovább fokozza, ha a szülő vagy a pedagógus túl magas elvárásokat támaszt a gyermek felé. Fontos, hogy a gyerek ne érezze úgy, hogy nem értjük meg, vagy hogy az ő problémái egyáltalán nem fontosak. Mindig legyünk mellette, és éreztessük vele, hogy érdekelnek az érzései, és meg is értjük azokat.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Óvodások évkezdését is támogatja idén az E.ON
  Gyerekeknek szóló fejlesztőprogram bővítését segíti a Mastercard
  Összefogás az újpesti Királykerti Tagóvodáért
  Víztakarékosságra buzdít a Henkel
  Óvodai felújítással ünnepelt az Alföldi jogutód
  Óvodának segített a Femina.hu és a Pölöskei Szörp
  2.000.000 Ft értékű támogatás az Auchan az Ifjúságért Alapítványtól
  Megnyílt a Mercedes óvoda

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Kesekollok.hu Milyen a jó sonkakés? (x)
2020-09-24 18:31
Szimbólumok: mutasd meg, ki vagy...
Három tényező, amivel megnehezít...
Mikortól van szükség evőeszközre...
A plasztikkártyák fontossága a k...