Hírek
22398 hír az adatbázisban
A fogaskeréksor szerepe a bringázásban (x)
Marketinginfo.hu - 2020-05-22 17:04
PR

Talán Te magad is nagy bringás vagy, de az is lehet, hogy csak most ismerkedsz komolyabban a témával.

A kerékpározás élményét az alapvető alkatrészek segítik, így a következő pár sorban a fogaskeréksor jelentőségét szeretném bemutatni neked. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók a témában!

Mire való a fogaskeréksor?

A fogaskeréksor tulajdonképpen az alkatrészek csoportjának egy eleme, amely a hajtóműrendszert alkotja, ami pedig a bringás által kifejtett izomerőt forgási energiává alakítja át. Ha egyszerűbben szeretnénk fogalmazni, úgy is mondhatnánk, hogy a hátsó agyon elhelyezkedő fogaskerekek összessége a fogaskeréksor. Ennek milyensége nagyban befolyásolja a rendszer teljesítményét, így nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű darabot választunk.

Habár a kerékpár egy eléggé komplex rendszer, a MaxBike kerékpáralkatrészei segítenek jobban megismerkedni a témával!

A fogaskoszorúval egy lapon említhető a racsni, azonban fontos különbséget tenni a két fogalom között. Az előbbi a mechanikai agy részét képezi, míg az utóbbi egy olyan hátsó lánckeréksor, amely saját, önálló belső mechanikával rendelkezik, és egy menettel rögzül a hátsó agyhoz. Így a fogaskoszorú egy magasabb kategóriát, precízebb kialakítást testesít meg, amelynek nagyobb a terhelhetősége. Ráadásul könnyebb a karbantartása és a súlya is.

Rögzítések és típusok

Két rögzítési típusról beszélhetünk, kazettásról és menetesről. Az utóbbi azt a módot taglalja, amikor a racsniszerkezetet is magába foglalja és az agyhoz menettel rögzül. A kazettás esetében viszont mindez az agyon helyezkedik el, és erre épül rá a fogsor, amelyet aztán egy zárógyűrű rögzít a helyére.

A két rendszer nem kompatibilis egymással. A gyártók esetében sem mindig van meg a passzolás, így vásárlás előtt mindenképpen járj utána, hogy az adott gyártó fogaskerekei mennyire kompatibilisek a másik gyártó agyával. Különböző típusú és anyagú fogaskoszorúk kaphatóak.

Működés és más okosságok

A fogaskerekek és az első lánctányér számának szorzatából kapjuk meg, hogy hány sebességes a kerékpár. A fogaskoszorú sebességszámához a láncnak is igazodnia kell. 3 x9, illetve 2-3x10 sebességes rendszerek léteznek.

A felső és alsó fogaskerekek együttese határozza meg a kerékpár végáttételeit. A legkisebb a végsebességért felelős, míg a legfelső arra van hatással, hogy mennyire könnyű vele a hegyen felfelé tartani.

Mindez kihat a váltásra is, hiszen minél inkább felső kategóriás a fogaskerék vagy a lánc, annál könnyebb és gyorsabb a váltás, illetve sokkal csendesebb lesz a lánc is.

A fogaskeréksor tehát egy olyan alkatrész fontos része, amely lehetővé teszi, hogy a kerékpár mozgásba lendüljön, amint rálépünk a pedálra.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A MÁV bringás reggeli
  A magyarok kerékpározási szokásairól
  A Mol Bubi mintájára kiépített kerékpárkölcsönző-rendszer
  Harminc kerékpár az Union Biztosítótól
  A kerékpár installációs jótékonysági kampány
  Bővült a McDonald’s BringaMánia® App
  Adományforintokat ért a bringázás
  Bringázás a buszmegállóban

További hírek ebben a kategóriában

Válasszon szandált a nyárra! (x)
Gyerekjátékok a bezártságban (x)
Játékos tanulás – a legjob...
Ipari falétra professzionális fe...