Hírek
23094 hír az adatbázisban
Munkavédelmi táblák és egyéb jelzések (x)
Marketinginfo.hu - 2020-04-22 08:35
PR

Ha a veszélyességi besorolás megköveteli, akkor bizonyos létesítményeknél, helyeknél és munkaköröknél munkavédelmi táblát vagy egyéb figyelemfelhívó jelzést kell kihelyezni.


A tábla vagy jelzés típusát, helyét és mennyiségét szakembernek kell meghatároznia a jogszabályok alapján.

A munkáltatónak kell gondoskodnia róla

A jelzések kihelyezését nem szabad félvállról venni, a munkáltatónak nem csak a kihelyezés a kötelessége, hanem karban is kell tartania, cserélnie, ha szükséges, illetve rendszeresen ellenőriznie kell, hogy megtalálhatóak-e a szükséges helyeken.

A táblák és jelzések kihelyezésével kapcsolatos kritériumok

A jelzőtábláknál fontos kritérium, hogy ideális magasságban legyenek jó megvilágítással, ezért figyelembe kell venni a látómezőt korlátozó és a táblát kitakaró tényezőket. Ha a jelzés egy általános veszélyre figyelmeztet, akkor a veszélyes terület határához vagy bejáratához kell kihelyezni. Abban az esetben, ha egy konkrét veszélyre hívja fel a figyelmet a tábla, akkor a veszély közvetlen környezetében kell elhelyezni. A fényviszonyok és a látási viszonyok nagyon fontosak. Ha ezek nem megfelelőek, akkor a munkáltatónak külön gondoskodnia kell a tábla láthatóságának biztosításáról fényvisszaverő anyagokkal vagy mesterséges megvilágítással. Ha a veszély elmúlik, akkor a jelzőtáblákat le kell szedni.

Amennyiben éppen olyan eszközöket keresel, amivel biztonságosabbá lehet tenni a munkavégzést, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Legjobb Munkaruha Webshopnál kapható jelzőtáblák között.

Tűzvédelmi jelek

A biztonsági világítással és jelekkel kapcsolatos előírásokat az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A rendelet megkülönböztet kiegészítő táblákat, menekülési jeleket, tiltó jeleket és tűzvédelmi jeleket és biztonsági világításokat. A tűzvédelmi jelzések kihelyezése kötelező olyan helyeken, ahol tűzoltásra alkalmas eszközök találhatóak, mint például a tűzoltó készülékeknél, a fali tűzcsapok közelében, tűzcsapszerelvény-szekrényekhez, száraz oltóvízvezeték betáplálási és kivezetési pontoknál és kézi vezérlésű tűzoltó technikai eszközök kezelőszerkezeteinél, illetve a beépített tűzoltó berendezések oltóközpontjainak bejáratánál.

Tiltó jelzések

Nem csak veszélyre, a veszély elhárításához használható eszközökre kell felhívni a figyelmet jelzésekkel és táblákkal, hanem azt is jelölni kell, ha az adott helyen valaminek a használata tilos. Ilyen tiltás vonatkozhat a dohányzásra, a gyújtóforrások használatára vagy adott helyre vitelére, illetve a jelezni kell azt is, ha tilos a vízzel oltás. Ezek a tiltások beltérre és kültérre egyaránt vonatkozhatnak. A tiltó jelzéseket az érintett helyiség bejáratához, magában a helyiségben, szabadtér esetében pedig az érintett területre kell kihelyezni.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Milyen munkakörökben helyezkedhetünk el a szállítmányozás, fuvarozás területén?
  Milyen eszközökkel védhetjük magunkat munka közben?

További hírek ebben a kategóriában

Az ültető hasznossága a kertben ...
Miért olyan nehéz egyetlen bútor...
A kisbabád első járművét keresed...
Ügynökségi partnert választott a...