Hírek
23447 hír az adatbázisban
Ahol a kultúra és a rádiózás találkozik
Marketinginfo.hu - 2020-04-22 07:17
Digitális

Évszázadokkal ezelőtt az igényes szórakozást még teljesen másképp értelmezték, mint manapság.

A felsőbb körökben kifejezetten elítélendőnek számított, ha valaki nem volt járatos a kultúrában, és nem látogatta például a színházat, operát, vagy nem ismerte a legfontosabb komolyzenei műveket.

Napjainkra ez jelentősen megváltozott, ma már a könnyűzene számít meghatározónak, ám még mindig létezik az a szűk műértő közönség, akik inkább a klasszikus zenét részesítik előnyben.

A híres zeneszerző nevében

A magyar közmédia Bartók Rádiója már 1960 óta létezik, és mindig is a kultúra kedvelőinek sugározták műsoraikat. Bár 2007-ben a többi közszolgálati adóhoz hasonlóan megújultak, a cél változatlan maradt: kiszolgálni azt a magaskultúrát képviselő réteget, akik számára a komolyzene bír valódi élvezeti értékkel.

Ennek megfelelően a hallgatói táboruk nagy része diplomásokból, illetve középkorú és idősebb értelmiségiekből áll. Mivel ők egy elég szűk réteget képviselnek, ezért a csatorna hallgatottsága alacsony: átlagosan mindössze 1 százalék.

Ennek az az oka, hogy manapság az efféle klasszikus vonal már igencsak háttérbe szorult, ám ennek ellenére érdemes neki adni egy esélyt. A csatorna ugyanis bármely korosztály számára nyitva áll, főleg mióta már nem csak hagyományos FM-sugárzással, hanem az interneten is elérhető, például az Online Rádió weboldalán.

Hogyan kell elképzelni egy kulturális rádiót?

Aki eddig csak könnyűzenei adókat hallgatott, annak minden bizonnyal meglepő lesz egy teljesen más közeggel találkozni, amint bekapcsolódik a Bartók Rádió műsorába. Pedig az alapelv hasonló: itt is ugyanúgy beolvassák a legfrissebb híreket, illetve vannak beszélgetős műsorok, interjúk a kultúrkörökben ismert személyekkel.

A zenei kínálat azonban merőben eltérő. Hogy csak egy pár példát említsünk: meghallgathatjuk például a Liszt Ferenc kamarazenekar hangversenyét, de hallhatjuk a Nemzeti Filharmonikus zenekar előadását, a Budapesti Vonósok koncertjét, illetve egyházzenei magazinnal is jelentkeznek.

Azonban ne higgyük azt, hogy a Bartók Rádión minden csak a komolyzenéről szól: 2015-től már jazz zenét is sugároznak, elsősorban exkluzív koncertfelvételek formájában. A palettát tovább színesítik az olyan műsorok, amelyekben például a népzene vagy a filmzenék vannak a középpontban.

A csatorna nem ismer határokat: a világ különböző pontjain lévő hangversenytermekben elhangzott koncerteket is közvetíti, például a híres-neves New York-i Metropolitan Operaház előadásait.

Ezen kívül számos olyan klasszikus zeneművet is meghallgathatunk, mint például Haydn, Bach, Schumann vagy Brahms alkotásai. Természetesen mindezt modern, kristálytiszta minőségben, mai művészek tolmácsolásában.

Láthatjuk tehát, hogy a rádiózás valóban nagyszerű elfoglaltság, hiszen nincs olyan réteg, aki ne találná meg a zenei ízlésének megfelelő csatornát.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az ideális autórádió vagy hifi kiválasztásának fontossága (x)
  A szám, ami nem megy ki a fejedből (x)
  A Sláger FM nevét viseli a BudapestAréna egyetlen Sky Bar-ja
  Sikeres volt a Rádió 1 első futóversenye
  Beszállt a webrádió bizniszbe az Axel
  Mi sül ki egy plakát és egy rádió alkalmi kapcsolatából?
  Mol-díj az Index és a Kossuth Rádió újságíróinak
  Csökkenti rádiós érdekeltségeit az Axel
  Rádióstúdió költözött az Arena Plázába

További hírek ebben a kategóriában

Te mit kezdesz azokkal, akik nem...
Megvannak ‘Az Év Honlapja&...
Már minden hetvenedik dolgozóra ...
Így találd meg a tökéletes domai...