Hírek
22818 hír az adatbázisban
Így fejlesztheted hatékonyan a gyermek kreativitását! (x)
Marketinginfo.hu - 2020-03-25 15:21
PR

Mind gyerek-, mind felnőttkorban kiemelkedő jelentőséggel bír a szerepjáték.

Gyermekeknél pozitív hatással van a személyiségfejlődésre, segít nekik feldolgozni különböző élményeket, tapasztalatokat, felnőttkorban pedig a szerepek láthatatlanul alkotják majd életüket.

Ideje másképp gondolni a jelmezekre!

A gyermekek egészséges fejlődésének kulcsfontosságú része a szerepjáték, mivel a jelmezek segítségével olyan világot tudnak teremteni, amely ugyan sokban hasonlít a valóságra, de a fantázia segítségével mégis kiragadja őket belőle. A szerepjátékkal elsajátíthat új gondolkodási készségeket, és segíti a stresszes helyzetek feldolgozását is. A jelmezes játék közben fel tudja szabadítani az érzelmeit, amiket másképp nem tudna, és a helyzetek eljátszásával azonosulni tud a szomorú, félelmetes eseményekkel is.

A fentieken túl a játék része a párbeszéd, amelyet a gyerekek önmagukkal folytatnak, ezáltal a nyelvi készsége és szókincse is fejlődik.

A Játékszigetnél kapható szerepjátékoknak és kiegészítőknek köszönhetően nem kell aggódni, hogy a gyerkőc esetleg kárt tesz magában vagy valamely otthon fellelt tárgyban, például Apa szerszámosládájában.

Nemcsak szórakozás, tanulás is!

A szerepjátékok során megtanulnak a csoporttal együttműködni, osztozni és tárgyalni, és sokkal jobban fejleszti a problémamegoldó készségeket, mint bármilyen másik játék.

A szülőként érdemes a gyerekeket a kreatív gondolkodásra ösztönözni, hiszen látjuk, hogy számos készséget fejleszt, amelyből felnőttkorban is tudnak majd profitálni.

Kérdés, hogy szülőként részt kell-e vennünk ezekben a szerepjátékokban és ha igen, akkor hogyan tegyük ezt. Nézzük meg a különböző szerepeket és jelentőségüket:

1. Megfigyelő: ebben az esetben a háttérben maradsz, nem leszel szerves része a játéknak, de kívülállóként lehetőséged van megfigyelni, hogy a gyereket éppen mi foglalkoztatja.

2. Támogató: ebben a szerepben elismered a gyerek próbálkozásait és megerősíted, bátorítod.

3. Segítő: feltehetsz nyitott válaszokat igénylő kérdéseket, amelyekből új ötletek fakadhatnak, így megmutathatod a gyerkőcnek, hogy számos lehetőség rejlik benne.

4. Modell: ez az egyik legjelentősebb szerep, mivel a gyerekek mindig figyelnek minket. Ha olyan probléma merül fel, amelyet a gyerek érzékel, beszéljünk együtt róla a gyerek érettségi szintjének megfelelően.

Akármelyik szerepet is választjuk, mindig van lehetőségünk arra, hogy aktívan csatlakozzunk a játékhoz, de lényeges, hogy hagyjuk meg a gyereknek az irányító szerepet. A közös játék, legyen az akár szerepjáték, akár más, kifejezi az összetartozást, és emlékeztet minket, felnőtteket is arra, hogy a játék elsősorban öröm.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Fejleszd a gyermeked kreativitását számfestő készletekkel! (x)
  Gyakran beteg a gyermeked? (x)
  Utazás a járókával - tippek kisgyerekkel utazóknak (x)
  Gyerekjátékok a bezártságban (x)
  Játékos tanulás – a legjobb unaloműző játékok (x)
  Keveset költünk társasjátékra
  Költések a gyereknapon
  Innováció a játékpiacon
  Játék toplista gyerekektől és felnőttektől
  Gyereknapi felmérést készített a Játéksziget
  A Gulliver helyét a Játéksziget veszi át?

További hírek ebben a kategóriában

Titkok a korrektor használatával...
Így történjen a gésagolyó tisztí...
Hogyan csökkenti a műanyag ablak...
Válasszuk ki a nappalink központ...