Hírek
22453 hír az adatbázisban
E-matrica vásárlási információk 2020-ban
Marketinginfo.hu - 2020-03-25 12:15
PR

Az e-matricát a jogi szabályozás szerint a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni. Ha ez mégsem sikerül, akkor 60 percig még pótdíj fizetés nélkül meg lehet az autópálya matricát váltani.

A díjfizetés is csak akkor jelent biztonságot, ha pontosan adják meg az összes adatot, a járműkategóriát, a felségjelet, a rendszámot és az érvényességi időt.

Sokan tévesztik el a járműkategóriát, ezért újra ismertetjük ezeket:
 
  • D1 Személygépkocsi 7 személyig és max. 3500 kg-ig
  • D1M Motorkerékpár
  • D2 7-nél több személy szállítására alkalmas személygépkocsi, lakókocsi, tehergépkocsi 3500 kg-ig
  • B2 Autóbusz
  • U Utánfutó


Az autópálya matricák érvényességi ideje

Amennyiben nem adnak meg érvényesség kezdetét, akkor a vásárlás időpontja lesz a kezdő időpont. Átutalásnál a pénz beérkezése számít a vásárlás időpontjának. Az egy évesnél rövidebb időtartamra szóló, előre vásárolt matricák érvényességi ideje a vásárló által megjelölt nap 0 órakor kezdődik, és az érvényesség utolsó napján 23:59-ig tart.

A megyei éves és éves országos matricák a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvényesek.

Összevont e-matricák több hónapra

A több hónapos e-matrica akkor lehet jó választás, ha egész éves matricát kell vásárolni év közben. Az összevont matricáknál kiemelkedő fontosságú az adatok ellenőrzése, mivel az átírás költsége matricánként fizetendő, ezért több matrica esetén több ezer forintot is rá lehet költeni az átírásra.

Területi érvényesség

A megyei matricákat leszámítva az összes matrica érvényes Magyarország teljes területére. A megyei matricák az adott megye autópályáira érvényesek a szomszédos megye első lehajtójáig.

Fizetési lehetőségek a matrica vásárlásnál

Természetesen többféleképpen lehet a matrica díját kiegyenlíteni, az Autopalyamatrica.hu oldalán online a bankkártyás, az ismétlődő bankkártyás fizetés vagy átutalás érhető el. Minden fizetési módnál fontos, hogy meg kell várni a visszaigazolást.

További tippek

Minden évben érdemes előre megtervezni az utazásokat és kiszámolni, melyik matrica éri meg legjobban. Például, ha egynél több utazás esik egy adott hónapra, akkor nem érdemes 10 napos matricát vásárolni, jobban megéri a havi.

Ha már a tervezéskor látszik, hogy az úthasználati díjak összege eléri a 35.000 forintot, célszerű éves matricát venni, mert ebben az esetben nem kell az utazás előtt ezzel foglalkozni, és 1-2 olyan utazás is belefér, amely nem is volt betervezve.

A matrica átírása kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban lehetséges, díja 1490 forint. Dupla vásárlásnál a 2. matrica árát vissza lehet igényelni, amennyiben az utazás még nem kezdődött el. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. telefonos ügyfélszolgálata a +36 (36) 587-500 számon hívható.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  E-matrica kampányt indított a Simple

További hírek ebben a kategóriában

Milyen kihívásai és lehetőségei ...
Így történik a gyakorlatban a me...
Early Bird kedvezménnyel indul &...
Egyes harcművészeti ágak nélkülö...