Hírek
22709 hír az adatbázisban
Mi a baj a szoláriummal?
Marketinginfo.hu - 2020-03-20 09:35
Egészségmarketing

Manapság még mindig nagy divat a napcsókolta bőr, elsősorban a hölgyek körében.

Épp ezért, amint beüt a jó idő, rengetegen fekszenek ki a napra, hogy egy kis színük legyen. Viszont a nyári barnaságot rövid idő alatt elveszíthetjük.

Erre a problémára találták fel a mesterséges napozást, azaz a szoláriumot. Népszerűségét annak köszönheti, hogy csupán 10-15 perc alatt instant barnaságra tehetünk szert. Ám a barna bőrnek ára van! A rendszeres szoláriumozók sokkal nagyobb eséllyel szenvednek bőrbetegségektől. De milyen problémákat okozhat?

A szolárium hatása a bőrünkre

A gyakori szoláriumba járás megviseli a bőrt. Az egyik gyakori betegség a laphámsejtes bőrrák, amely még a rettegett melanománál is sokkal gyakrabban fordulhat elő. Kialakulásának a hátterében az UV-sugárzás áll.

Egy kutatás során megvizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a szoláriumozás és a bőrrák kialakulásának kockázata között. A vizsgálat 160 ezer (!) női résztvevővel készült. A vizsgált időszakban 597 nő szenvedett a laphámsejtes bőrráktól.

A kutatás során a tudósok rávilágítottak arra, hogy a rendszeres szolárium használat akár 83%-kal növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát! Így, ha rendszeresen látogatja a szoláriumot fontos, hogy rendszeresen elmenjen bőrrák szűrésre is! Valamint mindenképpen érdemes néhány figyelmeztető tünetet fejben tartania ahhoz, hogy időben felismerésre és eltávolításra kerüljön a gyanús elváltozás és így gyógyítható legyen a rettegett kór.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Amennyiben az alábbiak közül valamelyiket észleli magát, akkor pedig haladéktalanul forduljon orvoshoz! A CMC Déli Klinika bőrgyógyászatán megbízható segítséget kaphat.

Figyelmeztető jelek
 
  • Új anyajegy jelenik meg a bőrén
  • A meglévő anyajegyeivel kapcsolatban változást tapasztal (más lesz a színe, alakja, formája, asszimetrikussá válik, elmosódik)
  • Az anyajegy viszket, vérzik vagy váladékozik


Természetesen akkor is érdemes részt venni szűrővizsgálatokon, ha egyik sem igaz Önre. Ennél a betegségnél kiemelten fontos a korai stádiumban való felismerés és a szakszerű kezelés azonnali megkezdése.

Hogyan előzhetjük meg a baj?


A bőrrák rendkívül veszélyes betegség, magas halálozási aránnyal. Pedig egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk a megelőzéséért!

Fontos, hogy minimálisra csökkentsük a kockázati tényezőket. Kerüljük a közvetlen napfényt (főleg nyáron), a napégést, a szoláriumot. Amennyiben a családban korábban előfordult bőrrák, sok anyajeggyel és/vagy fehér bőrrel rendelkezik, vagy korábban már volt bőrrákja, fokozott figyelemmel vizsgálja a bőrét. Ha bármi szokatlant tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

A CMC Déli Klinikán elérhető mesterséges intelligenciával támogatott, videodermatoszkópos vizsgálattal kombinált bőrrákszűrés és teljes test digitális bőrtérképezés során a testünkön lévő összes bőrelváltozás rögzítésre és részletes kiértékelésre kerül, így minden eddiginél pontosabb diagnosztikát és a bőrrák nagyon korai felismerését teszi lehetővé.


(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Megjelent az egészséges női mell kézikönyve
  A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát
  Segíthetünk-e a daganatos betegek hozzátartozóinak? (x)
  A mellékvesekéreg-daganat (x)
  Egészségtudatosabbak az okosórák és okoskarkötők használói
  A korán kelő nőknél kisebb eséllyel alakul ki mellrák
  Egy kampány, amely elriaszt a szoláriumtól
  Londonban terjeszkedik a magyar szoláriumlánc

További hírek ebben a kategóriában

Így őrizze meg a kiváló memóriáj...
A bőrápolás a férfiak esetében i...
Fáj a térded? Szedj rá kollagént...
Mire és hogyan alkalmazza a CBD ...