Hírek
22292 hír az adatbázisban
A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat
MTI + Marketinginfo.hu - 2020-02-26 09:08
Egészségmarketing

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.

A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget. Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található. Nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk, azaz rezisztens az emésztéssel szemben.

A kutatók megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra. A kutatók székletátültetést is végeztek mikrobák nélküli egereken, és azt találták, hogy csak azoknál alakult ki magas vérnyomás, amelyek alacsony rosttartalmú mikrobák befogadói voltak.

"Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét" - hangoztatta David Kaye professzor, az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, a tanulmány társszerzője.

"A tanulmány egyik páratlan felfedezése az, hogy a bél bakteriális profilja, a mikrobiom szorosan összefügg a magas vérnyomással" - tette hozzá.

Miközben a kutatók elégedettek a tanulmány eredményeivel, egy dolog rejtély maradt számukra. Kaye professzor szerint nem ismerik, hogy milyen mechanizmus okozza a magas rosttartalmú étrend védőképességét a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg
  Házi kedvenc = egészségesebb élet
  Orvostechnikai eszköz ért Innovációs Nagydíjat

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Deliklinika.hu Mi a baj a szoláriummal?
2020-03-20 09:35
Futás asztmával? Lehetséges!
Segítünk megspórolni a gyulladás...
A gyorsételek károsíthatják az a...
Minőség-Innováció fődíjat nyert ...