Hírek
22210 hír az adatbázisban
Mennyi nyugdíjra számítson egy KATA-s vállalkozó?
Marketinginfo.hu - 2019-10-18 17:37
PR

Hazánkban rendkívül népszerű lehetőség a KATA adózási forma, az év elején több mint 300.000 egyéni vállalkozó adózott a tevékenysége után a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint.

Nem is csoda, hiszen a KATA-s egyéni vállalkozás létrehozása egyszerű, a vele járó adminisztráció könnyen átlátható, bármikor szüneteltethető vagy akár meg is szüntethető.

Elmondhatjuk, hogy a jelen szabályozás szerint a legtöbb egyéni vállalkozónak megéri ezt választani, amennyiben csak az aktuális megélhetést vizsgáljuk. Mi történik azonban akkor, amikor egy korábban csak a havi 50 vagy 75 ezer forintos adót fizető ember nyugdíjba szeretne menni? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Mitől függ a nyugdíj összege KATA esetén?

A nyugdíj számításakor a nyugdíjalap és a szolgálati idő a kiindulási pont.

Kezdjük az utóbbival. Egy ledolgozott év az 50 ezer Ft megfizetése mellett alig több mint 0,6 évvel növeli a szolgálati időnket, 75 ezer Ft esetén számolhatunk csak egy teljes évvel.

Ez egy rendkívül fontos szempont, mivel teljes nyugdíjra akkor jogosult valaki, ha legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik.

A nyugdíjalap meghatározásakor az alacsonyabb havi összeget fizetve a beszámított nettó jövedelem 62.776 Ft, mely még a minimálbért sem éri el. Ha ennél is továbbmegyünk, a szolgálati idő növekedésével nő a kapható nyugdíj százalékos aránya is.

40 év elteltével, az ez alatt megszerzett 25 év szolgálati idő mellett a beszámított jövedelem 63%-a lesz az induló nyugdíj, azaz nagyságrendileg 39 ezer Ft.

Megéri-e többet fizetni?

Amennyiben úgy döntünk, hogy a nyugdíjas éveinket szem előtt tartva a magasabb havi összeget fizetjük, úgy egyszerre növeljük a figyelembe vehető szolgálati időnket és a magasabb beszámított jövedelmünk miatt a nyugdíjalapunkat is.

Ebben az esetben havi nettó 105.336 Ft jövedelmet könyvel el nekünk az állam, ez képezi majd a nyugdíjunk alapját. Az előző példát követve, 40 év után így a várható nyugdíjunk 84 ezer Ft körül alakul.

A különbség tehát számottevő, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ilyen hosszú időtávban gondolkodva az állami szabályozás is változhat, teljesen felülírva a jelenlegi terveinket.

Takarékoskodás a nyugdíjas évekre

Elsőre jó lehetőségnek tűnik, hogy az emelt összegű havi hozzájárulást fizessük, hiszen ezzel jelentősen javíthatunk a későbbi életszínvonalunkon.

Érdemes azonban megvizsgálni, mi történik akkor, ha a 25 ezer forintos különbözetet minden hónapban félretesszük, és akár konkrétan nyugdíj célra létrehozott megtakarításba vagy egyéb befektetési formákba, például értékpapírokba fektetjük.

Míg az előbbi esetben az állami gondoskodásra bízzuk az időskori éveinket, az egyéb megtakarítási lehetőségek közül válogatva sokkal inkább a saját kezünkben tudhatjuk a jövőnk alakulását.

Mivel hosszú távon kell gondolkodnunk, részesítsük előnyben a biztosabbnak vélt opciót.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További hírek ebben a kategóriában

Milyen kerti szerszámok legyenek...
Exportfejlesztési pályázati prog...
A Central European Beer Awards-2...
A Hauni 2020-ban