Hírek
22709 hír az adatbázisban
Mennyire kell messzire költözni a rokonoktól? (x)
Marketinginfo.hu - 2019-10-18 12:34
Kutatás

Ha 10 embert megkérdezünk, hogy mekkora az ideális lakhatási távolság a szülő és a gyerek között, a fele biztosan azt fogja mondani, hogy ne tudjanak papucsban átjönni.

A helyzet azonban az, hogy ez nem ennyire egyszerű, hiszen a közel lakó család nem csak probléma lehet, hanem áldás is.

Az emberek több mint 60 százaléka nem akar túl közel lakni

Az Egyesült Államokban készült egy felmérés, melyben 2.000 amerikai felnőttet kérdeztek meg arról, hogy szeretnek-e közel lakni a családjaikhoz, illetve a közelség adta lehetőségek, mint a váratlan látogatások és ez által az együtt töltött idő mennyisége nem túl sok-e.

A Z-generáció 63 százaléka és az Y-generáció 62 százaléka számára fontosabb megtartani egy bizonyos távolságot, mint túl közel költözni. De nem csupán ők, hanem az idősebbek 64 százaléka is úgy érzi, hogy bár szeretik a felnőtt gyerekeiket, mégsem szívesen laknának velük együtt.

Mennyi az ideális távolság?

A felmérésben résztvevő felnőttek 57 százaléka szerint 15-45 perces autóút az ideális távolság a szülők és felnőtt gyerekeik között, mert ez ahhoz messze van, hogy bármelyik pillanatban csak úgy betoppanhassanak egymáshoz, ugyanakkor nincs túlságosan távol sem.

A válaszokból egyértelműen kiderül az is, hogy ezek a váratlan látogatások okozzák a legtöbb stresszt a családi kapcsolatokban: 38 százalék szerint ez a fő stresszforrás, 37 százalék pedig úgy gondolja, hogy jobb nem annyira közel lakni, hogy bármelyik pillanatban váratlanul megjelenhessenek a családtagok.

Akkor mindenki költözzön messzire?

Nem, a helyzet nagyban függ az egyéni igényektől, és a kapcsolatok milyenségétől is. Ha nagyon rossz a kapcsolat, akkor nyilván nem célszerű a szomszéd telekre építkezni, míg ezzel szemben, ha nagyon jó, érdemes lehet megfontolni.

Ha közel élünk egymáshoz, akkor is tiszteletben kell tartani a másik privát szféráját, nem illik csak úgy hívatlan vendégként, előre megbeszélés nélkül beesni valahova.

A közelség előnyei

Amennyi hátránya lehet egy túl közeli kapcsolatnak, legalább annyi előnyével is számolhatunk jó kapcsolat esetén. Hiszen ha a szülők a közelben laknak, mi is könnyebben tudunk segíteni nekik azokban a dolgokban, melyekben segítségre van szükségük, és sajnos az idő múlásával az öregség miatt egyre inkább a segítségünkre fognak szorulni. Ugyanakkor számunkra is kedvező lehet a közeli kapcsolat, hiszen a nagyszülők többsége szívesen vigyáz az unokákra, és ha a közelben laknak, akkor a segítség mindössze karnyújtásnyi távolságra van. Azokban a családokban, melyekben nagy hangsúlyt fektetnek a családi összetartásra, egy mindenki számára előnyös állapotot sikerülhet létrehozni.

Mindezek fényében elmondhatjuk, hogy nincs egy egyetemes igazság, hogy közel vagy távol költözzünk a családunktól, ezt az egyénnek magának kell eldöntenie, hogy tudna-e a családja közelében élni vagy sem.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Napi két órát töltenek együtt a magyar családok
  Külső szakértők vezetik sikerre a családi vállalkozásokat
  Felpörgeti a családi vállalkozásokat a digitalizáció
  Az ALDI a munka és a család egyensúlyért
  Családbarát vállalkozásokat díjazott a Három királyfi mozgalom
  Idén is lehet pályázni a Családbarát Kórházi Osztály címért
  Versenyképességi tényező a családbarát szellem a munkaerőpiacon
  Családbarát programjaiért kitüntették a Budakeszi Vadasparkot

További hírek ebben a kategóriában

Mi a sikeres karrierváltás titka...
A nők helyzete a munkahelyeken
A koronavírus járvány nem befoly...
A kkv-k globális helyzetéről szó...