Hírek
22766 hír az adatbázisban
Hogyan ragadd meg a figyelmet, avagy a tökéletes kezdés kulcsa
Marketinginfo.hu - 2019-09-20 09:25
PR

Mint minden kapcsolatban, úgy az előadásban az indítás mindig meghatározó a figyelem szempontjából. De milyen az a kezdés, ami garantáltan megragadja a figyelmet és nem is ereszti a tapsviharig?

Elsősorban nem unalmas és száraz, tényszerű. Mindig érdemes valami meglepő és érdekes kérdéssel, állítással előállni. Gondoljunk csak bele. Egy érdekes vagy épp meghökkentő kérdés biztosan felcsigázza a figyelmünket, és garantált, hogy a későbbiekben is az előadásra fogunk koncentrálni, hiszen meg szeretnénk érteni, hogy miben is kapcsolódik az adott kérdés vagy épp állítás a témához. Például, ha megkérdezzük, hogy ki látott már egy adott filmet, vagy éppen hallott egy adott zenét, akkor biztosan érdeklődéssel fogják várni a folytatást.

Természetesen az igazán hatásos beszédet 3 dolog alapoz meg, amik pedig:
 
  • a szavak, azaz a szavak ereje az egyik meghatározó elem. Ha tehát a tartalom rendben van és megfelelően fel van építve, akkor megvan az esélye annak, hogy jó úton járunk.
  • a hangsúlyok, a hangképzés. Ezeknek az összessége adja meg a második pillérjét az előadásnak. Fontos, hogy artikuláljunk, játsszunk a hangunkkal, azaz figyeljünk, hogy milyen fogalmakat, mondatrészeket nyomunk meg határozottan az előadásban.
  • a testbeszéd, mely szintén elengedhetetlen egy jól felépített beszédhez. Ideje, hogy tudatosan használjuk a testünket, és azt sugalljuk vele, hogy igenis jól érezzük magunkat a bőrünkben, és adott esetben keressük a szemkontaktust a közönségünkkel.


5 tipp a tökéletes kezdésért

Összefoglalunk 5 tippet ahhoz, hogy biztosan megragadhassa az előadásunk a közönség figyelmét.
 
  • 1. Ne legyen unalmas, monoton a hanghordozásunk, ahogy már fent említettük, játsszunk a hangsúlyokkal. A halk beszéd azt sugallja, hogy nincs önbizalmunk. Kerüljük a töltelékszavakat, törekedjünk a lényegre.


 
  • 2. Kerüljük a menekülésre mutató testbeszédet. Azaz mellőzzük a zsebre dugott kezeket, lesütött szemeket, félszeg, görnyedt testtartás, valamint az ajtó irányába mutató cipőorrot. Legyünk öntudatosak és felkészültek, és ezt hangsúlyozzuk is. Húzzuk ki magunkat, emeljük fel a fejünket, és érthetően, rendes hangerőn kezdjünk a mondandónkba.


 
  • 3. Ne szorítkozzunk a tényekre és a tőmondatokra. Ne beszéljünk túl sokat a száraz tényekről, vagy azokat fűszerezzük történetekkel, főleg indításként. Egy történet igazi csemege lehet indulásként.


 
  • 4. Ne legyen tipikus előadás, igenis mozduljunk ki a mikrofon mögül. Járjuk be a teret, gesztikuláljunk, vonjuk be a közönséget, és persze tartsunk szemkontaktust!


 
  • 5. Ha használunk Power Pointot, akkor ne az legyen a középpontban, az csak segédeszköz. Lehetőleg jól látható képekkel és lényeges információval töltsük meg, amihez hatékony segítséget nyújthat a SlideParrot.


Ahogy látható, már a startnál fontos, hogy érzelmeket váltsunk ki a közönségből, hiszen csak így foghatjuk meg őket igazán, hogy a végén dörgő tapsvihar legyen a jutalmunk.


(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Marketingesek és értékesítők felé fordul a Prezi
  A legmenőbb márkákat listázza a Forbes magazin
  Dióhéjban: a Prezi második terméke egy hónapos
  A Prezi alapítói a legbefolyásosabbak a magyar digitális piacon
  Mélyszegénységben élőkön segít a Prezi
  Új irodába költözik a Prezi

További hírek ebben a kategóriában

Forgalomnövelés bankkártya-elfog...
“Must have” női dara...
Miért fontos a csengő a biciklin...
A bérraktározás világa (x)
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...