Hírek
22766 hír az adatbázisban
A pénzügyi likviditás fogalma, illetve jelentése
Marketinginfo.hu - 2019-07-26 11:19
PR

Aki hallott már a likviditás fogalmáról, az rendszerint képes összekapcsolni azt a pénzügyekkel, valamint a fizetőképességgel.

Gazdasági környezetben, illetve kimondottan vállalati pénzügyeket érintő kérdések kapcsán érdemes magát a kifejezést lehetőség szerint minél jobban tisztázni.

Erre részben azért van szükség, hogy egy vállalkozás vagy pénzintézet likviditásának mértékéről hallva a kapott információt kontextusba tudjuk helyezni. Az egyéb rendelkezésre álló adatokkal együtt így sokkal világosabb rálátásunk lesz az adott szervezet helyzetére financiális szempontból.

Rövid bejegyzésünkben tehát a pénzügyi likviditás fogalmát, illetve annak jelentését fogjuk részletezni.

Mit is jelent a pénzügyi likviditás?

A likviditás az egyik megközelítés alapján arra mutat rá, hogy egy személy vagy vállalkozás milyen lehetőségekkel rendelkezik a rövid távú kötelezettségeinek teljesítésére.

A másik nézőpont egy adott tárgyra vonatkozik. Ennek a likviditása azt jelenti, hogy mekkora időtartam alatt, illetve mennyi ráfordítandó költséggel együtt lehet pénzre váltani.

A pontos definíció meghatározásának érdekében egy ötfokú skála is rendelkezésre áll. A legjobb érték értelemszerűen a likviditás felettiség, ezt követi az optimális likviditás, a likviditás alattiság, a fizetési fennakadás, valamint szélsőséges esetben a fizetésképtelenség.

A likviditás mértékét érdemes tágabb keretek között értelmezni

A cégek működése kapcsán fontos tudni, hogy a döntések nem csak a rendelkezésre álló pénzmennyiség alapján születnek, hanem a pénzügyi likviditás jelenti a valódi fokmérőt. Ennek kalkulásához pedig többek között már a pénzzé tehető eszközöket is figyelembe kell venni.

Magyarországon a legtöbb vállalkozás likviditási nehézségeit általában az idézi elő, ha a tőke túl nagy része kerül hosszútávú lekötésre és a vállalkozás nem tud időben eleget tenni a vállalt kötelezettségeinek. Főképp a hitelfedezet nélkül induló vállalkozások számára jelent nehézséget, hogy a fejlődésnek a halasztott fizetési rendszerből fakadó finanszírozási problémák szabnak gátat.

Ilyen esetekben például a faktoring optimális megoldást jelenthet a nehézségek áthidalására, mert azonnali segítségként szolgál. Lehetővé teszi, hogy a vállalkozás rendkívül rövid idő alatt hozzáférhessen számlái bruttó értékének 90%-hoz és ki tudja fizetni lejárt kötelezettségeit, valamint, hogy be tudja szerezni a legszükségesebb forgóeszközöket is.

Látható tehát, hogy a likviditás összetettebb fogalmat takar. Ennek megfelelően a vállalati pénzügyek kapcsán, valamint komolyabb döntéshozatal előtt kimondottan javasolt a témában jártas szakértőkkel is konzultálni.

A BÁV Faktor Zrt. munkatársai például készséggel nyújtanak segítséget minden kedves érdeklődő számára. Szolgáltatásaik között megtalálható többek között a fentebb említett faktoring is.


(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Műtárgybefektetési indexet indított a BÁV

További hírek ebben a kategóriában

Forgalomnövelés bankkártya-elfog...
“Must have” női dara...
Miért fontos a csengő a biciklin...
A bérraktározás világa (x)
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...