Hírek
22762 hír az adatbázisban
Az NBB a zöld beruházások támogatását helyezi előtérbe
MTI + Marketinginfo.hu - 2019-07-01 12:02
CSR

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) régiós és magyarországi tevékenységének középpontjában a fenntartható, zöld beruházások támogatása áll majd.

Emellett a tagállamok közötti gazdasági kapcsolatok erősítésére koncentrál a jövőben - mondta Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatóságának elnöke a bank sajtótájékoztatóján Budapesten.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) egy multilaterális, kelet-közép-európai régióra koncentráló pénzintézet; a 329,61 millió euró befizetett tőke 45,52 százaléka származik Oroszországból, Magyarország részaránya 12,14 százalék, az uniós tagállamok részesedése 50,72 százalékot tesz ki. A nemzetközi pénzintézet részvényesei között 9 állam van: Bulgária, Kuba, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Mongólia, Románia, az Orosz Föderáció, Szlovákia és Vietnam - sorolta Nyikolaj Koszov.

Kifejtette: a nemzetközi fejlesztési bank hitelportfóliójában az EU-tagállamokba irányuló ügyletek 73 százalékot tesznek ki, míg az aktív tőkepiaci műveletek több mint 50 százaléka irányul az EU-tagállamokba.

A bank eddig 9 országba nyújtott hiteleket, a hitelportfólió nagysága a 2017-es 664 millió euróról tavaly 753 millió euróra nőtt, az eszközérték 2017-ben 1,096 milliárd euró volt, tavaly év végére 1,194 milliárd euróra emelkedett, és azzal számolnak, hogy 2022-ig az eszközállomány 1,7 milliárd euróra nő a mostani 1,3 milliárd euróról - mondta.

Jozef Kollar, a bank első elnökhelyettese arról beszélt, hogy a bank tőkepiaci kibocsátásainak 70 százaléka a tagállamok közül az uniós országokban zajlott le, a bank minden országban tovább akarja folytatni a kötvénykibocsátásait. Az NBB a Budapesti Értéktőzsdén 24,7 milliárd forint értékben kötvényt bocsátott ki.

A magyar programok közül a sajtótájékoztatón kiemelték a 37 millió eurós garanciát, amelyet a Hunent mélykúti víziszárnyas-feldolgozója hiteléhez adott a pénzintézet.

Elliott Auckland, a bank vezető elemzője szerint az NBB befektetési döntéseit az adott tagállam gazdasági fejlődése határozza meg. Megjegyezte: látható, hogy a tagállamok között a legkomolyabb gazdasági növekedésre jelenleg Magyarország és Románia képes. A bank tervei szerint 2022 végéig mintegy 250 millió euróra emelkedik a magyarországi projektekhez nyújtott hitel- és garancia-állomány.

Nyikolaj Koszov egy kérdésre válaszolva elmondta: a diplomáciai mentesség a nemzetközi gyakorlatban "bevett dolog", ilyen mentességet élvez a bank Moszkvában is, de más hasonló szervezetek is élveznek ilyen kedvezményeket azokban az országokban, ahol jelen vannak.

Jelezte: az NBB-ben 110 alkalmazottat foglalkoztatnak, 9 országból érkeztek a munkatársak, közöttük "tudomásunk szerint nincsenek kémek". Mindössze 22 olyan alkalmazott van a pénzintézetnél, akik az indulás óta a bankban dolgoznak, nyílt pályázatok alapján döntenek a munkatársak kinevezéséről - jegyezte meg Nyikolaj Koszov.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A hazai kkv-k közel egyharmada még idén tervez beruházást

További hírek ebben a kategóriában

Minden újonnan nyíló ALDI parkol...
Az ukrán háború menekültjeinek s...
Az ukrán háború menekültjeinek s...
Csökkentette a szalámik csomagol...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...