Hírek
22942 hír az adatbázisban
Go live! a fesztiválszezonra
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2019-07-01 11:48
Digitális

Évente 400-500 olyan fesztiválra és tömegrendezvényre készül hálózati kapacitás erősítéssel a Telenor, ahol legalább 4-5 ezer vendégre számítanak a szervezők.

Ilyenkor a viszonylag kis területre összpontosuló hálózati forgalom akár az átlagos napi 20-szorosára is növekszik. A kihívásra létezik technológiai megoldás, de a mobilszolgáltatók oldaláról komoly előkészületeket igényel, hogy a hétköznapokon megszokott mobilozási élmény elérhető legyen a népszerű rendezvényeken is, mint például a Fishing on Orfű vagy a több tízezer látogatót vonzó Balaton Sound, a VOLT Fesztivál, a Sziget és az EFOTT.

Mennyi antenna kell egy jó fesztiválhoz?

Már most látható, hogy a balatoni régióban idén júniusban átlagosan körülbelül 60%-kal nagyobb adatforgalom ment át a Telenor 4G-hálózatán, mint 2018-ban. Az év során több száz fesztiválon, nagyobb rendezvényen készül a Telenor a megnövekedett hálózati igény kiszolgálására a meglévő bázisállomások kapacitásának átmeneti bővítésével, paramétereinek hangolásával vagy ideiglenes mobil állomások telepítésével. Az év kiemelt időszaka a nyári szezon; ekkorra összpontosul az ideiglenes állomások telepítésének 80%-a és a kapacitásbővítések kétharmada. Ezeket a feladatokat nem lehet csupán rutinszerűen végezni: a hétköznapokban is egyre növekvő mobilnet-felhasználás kiszolgálására az időszakos bővítések mértéke is évről-évre ~10%-kal nagyobb a megelőző évhez képest, és mára nem csak a gyors le-, hanem a feltöltési sebességre is megnövekedett az igény, hiszen a közösségi média alkalmazásokkal egyre többen élő videóval is közvetítik élményeiket.

A Telenor a fesztiválok sajátosságainak megfelelően készül valamennyi rendezvényre a hálózat megerősítésével és a terheltség alakulásának folyamatos követésével annak érdekében, hogy biztosítsa a megfelelő szolgáltatást. A legnagyobb fesztiválokon átlagosan napi szinten akár 50-60 ezer ember is megfordul, akik így hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak, mint ami egy ilyen méretű településen mérhető. 2018-ban például a Balaton Sound fesztiválon mért adatforgalom meghaladta a közeli - és lélekszámban hasonló méretű - Kaposvár adatforgalmát. Sopron teljes Hipernet-forgalmához képest annak 60%-át érték el a VOLT Fesztivált látogató telenorosok.

A fesztiválok idején a roaming forgalom is jelentősen megnő: 2018-ban a Szigeten az esti órákban a roaming 2G-n meghaladta a honos ügyfelek forgalmát, míg 3G technológián pontosan dupla annyi volt a roaming forgalom, mint a hazai forgalom.

Állomások a fesztivál körül - és a keverőpultban

Míg a Sziget Fesztiválon - ahol a felhasználók nagyobb területen, jóval elszórtabban mozognak - idén 17 ponton helyez el kisebb-nagyobb rádióadókat a szolgáltató, addig a kisebb területre sok bulizót összpontosító Balaton Sound esetében - a nyárra eleve felfejlesztett hálózati lefedettségén túl - 7 további ideiglenes bázisállomást létesít. Ezek többsége a fesztivál körüli területen elhelyezkedő, kerekeken guruló mobil bázisállomás, vagy extra rádiós egységekkel felszerelt bázisállomások. A fesztiválok területén általában a legnagyobb, egy cellára eső felhasználó-sűrűség természetesen a nagyszínpad előtti területen van. A célzott lefedettség egyik fontos pontja a keverőpult: Balaton Soundon ide is szerel egy extra állomást a Telenor.

A Balaton Soundon kívül további népszerű, sok látogatót vonzó Balaton környéki fesztiválokon is épít ideiglenes állomást a Telenor. 2019 nyarán a szolgáltató többek között jelen van az alsóörsi Open Road Festen, az Everness Fesztiválon, a Paloznaki Jazzpikniken, a STRAND Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, az alsóörsi Zorall Sörolimpián és a Boglári Szüreti Fesztiválon.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      

További hírek ebben a kategóriában

Lezárult a 2022-es ’Az Év ...
Irodai szoftverekkel a hatékony ...
Hosszabbít Az Év Honlapja Pályáz...
Okosóra, avagy egy praktikus esz...