Hírek
22459 hír az adatbázisban
Tatami, nem csak küzdősportokhoz (x)
Marketinginfo.hu - 2019-06-28 12:49
PR

A tatami szó hallatán valószínűleg mindenkinek a különféle küzdősportok jutnak az eszébe, pedig ez a hagyományos japán szőnyeg hajdanán egészen más funkciókat töltött be.

Az eredetileg a padló befedésére, illetve fekhelyül szolgáló, rizsszalmából készült szőnyegek népszerűségét az Ázsiából behozott bútorok sem tudták megtörni, és ma is nélkülözhetetlen kellékei a hagyományos japán helyiségeknek.

A tatamik napjainkra már az élet más területein is megjelentek, hiszen gazdaságos és biztonságos megoldást jelentenek például edzőtermek burkolására, de akár a gyerekek számára kialakított játszósarokban is.

Praktikus fogazat segíti a könnyű összeillesztést

A tatamik méretezése is érdekes. A hosszúság és szélesség meghatározásánál az emberi test arányait vették figyelembe, így megközelítőleg 180x90 centiméteresre készítették őket. Ma az edzőtermekben használt tatamiknál azonban már más méreteket használnak - ezek általában 1x1 vagy 2x1 méteresek -, és a rizsszalmát is felváltotta a tartósabb és praktikusabb habszivacs. Ami azonban megmaradt, az a hagyományos arány - a tatamik közös jellemzője, hogy a hosszúságuk kétszerese a szélességüknek.

A habszivacsból készült tatamik alapvetően kétféle kialakításban kaphatók:
 
  • Létezik a hagyományos, egyenes oldalélekkel rendelkező változat, ahol a talajjal érintkező felület csúszásmentes, és az is gyakori, hogy a szükséges mennyiséget keretbe foglalják.


 
  • A másik változat esetén a puzzle-szerű kialakítás azt is lehetővé teszi, hogy csak egy kisebb terület kerüljön lefedésre. A "fogak" segítségével egyszerűen össze lehet illeszteni és szét lehet szedni a darabokat, amik stabilan illeszkednek egymáshoz, és nem csúsznak szét.


A választásnál érdemes előre átgondolni a funkciókat. Ha egy állandó gyakorlóhely kerül kialakításra, akkor az első verzió a nyerő. Ha viszont csak egy adott területet kell lefedni, vagy előre látható, hogy esetleg át kell majd rendezni a termet, akkor a puzzle-szerű tatami a jobb megoldás.

A biztonság mindenek előtt

A különféle sportoknál ma már egyre nagyobb szerepet kap a biztonság. Legyenek azok a küzdősportok, mint például a cselgáncs, karate, stb., vagy épp az edzőtermi köredzések, olyan körülményeket kell teremteni a gyakorláshoz és a versenyekhez, ahol a legkisebb a baleset veszélye. A tatami remek eszköz erre a célra, már csak azért is, mert praktikus, gyorsan lerakható, és a tisztítása is nagyon egyszerű. Elég egy nedves ruhával letörölni, az erős vegyszerek használata viszont tilos!

A tatami többféle vastagságban is elérhető. Az olyan sportokhoz, ahol dobásokat is alkalmaznak, a vastagabb tatami ajánlott, más esetekben elég lehet egy vékonyabb kialakítású. A színek tekintetében is nagy a választék. Bár valószínűleg nem ez lesz az elsődleges szempont a választásnál, de például a gyerekek biztosan örülni fognak majd egy színesebb játéksaroknak.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Egyes harcművészeti ágak nélkülözhetetlen eleme: a kardok

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Kesekollok.hu Milyen a jó sonkakés? (x)
2020-09-24 18:31
Szimbólumok: mutasd meg, ki vagy...
Három tényező, amivel megnehezít...
Mikortól van szükség evőeszközre...
A plasztikkártyák fontossága a k...