Hírek
23360 hír az adatbázisban
Adathordozóink megsemmisítése (x)
Marketinginfo.hu - 2019-06-26 09:39
Digitális

Napjainkban mindannyian legalább egy adathordozót a zsebünkben hordunk, ez pedig a mobiltelefonunk. Ettől függetlenül a digitális technológia elterjedésével az adathordozóink száma jelentős.

Ezeken személyes fényképek, iratok, dokumentum másolatok vagy biztonsági kódok is megtalálhatóak. Ezeknek a bizalmas információknak rossz kezekbe kerülése sok gondot okozhat. Ezért célszerű adathordozóink végleges megsemmisítéséről gondoskodnunk.

Minden adathordozó más és más. Az egyiket egyszerű, a másikat bonyolultabb használhatatlanná és olvashatatlanná tenni, de mindegyiket megsemmisíthetjük az azokon tárolt adatokkal együtt. A legfontosabb, hogy ezek a törölt adatok a jövőben se legyenek újra előhívhatóak.

Sérülékenyebb adathordozók

A papíralapú adathordozókkal van a legegyszerűbb dolgunk. Ezeket elég apró cafatokra aprítani, és nagy valószínűséggel senki nem fogja tudni összerakni őket. Az iratmegsemmisítő gépek is ezt a feladatot látják el. Amennyiben nagyon biztosra akarunk menni, a papír alapú dokumentumokat akár még el is égethetjük.

Az optikai és magnetoptikai adattárolókkal is elég könnyű a helyzet. A felületükből eredő bármilyen sérülés a lemezeken tárolt információkat örökre eltünteti, illetve a lemezt is használhatatlanná teszi. Az összekarcolgatás kulccsal, az apró darabokra törés vagy a savas áztatás is működik a lemezekkel szemben.

Közepesen sérülékeny kivitelek

Ebbe a kategóriába a mágneses elvű adathordozókat, a floppy lemezeket és a HDD-ket sorolhatjuk. A floppy lemezek megsemmisítése esetében az optikai adathordozókhoz hasonlóan kell eljárni. A HDD már egy fokkal furfangosabb. Attól, hogy az eszköz olvasófeje nem működik, a rajta tárolt anyagok 100 százalékban elérhetőek. Ideális ehhez már szakértő bevonását igénybe venni. Mágnesezési trükkök, kalapács és fúró kombinációja sem nyújt balesetmentes és tuti biztos megoldást a megsemmisítéshez.

Tartós adathordozók

Ezek közé tartoznak az elektromos adathordozók és a legtöbb napi használatú műszaki eszközünk. A mobilokat, az SSD-ket, a pendrive-okat és az USB meghajtókat is ide soroljuk. Ezeknek az eszközöknek az otthoni visszavonhatatlan, teljes adathozzáférést blokkoló megsemmisítő tippet nem tudunk adni. Ezeknek a felszámolására a hivatalos adatmegsemmisítés jöhet szóba.

A megsemmisítés NATO által bejegyzett gép segítségével, jegyzőkönyvezve történik, amelyről még videó felvétel is készül. A megsemmisítés során keletkező veszélyes hulladékot el is szállítják, és biztonságos elhelyezéséről is gondoskodnak. Vállalkozások esetében adatmegsemmisítéskor ez a folyamat elkerülhetetlen. Ezzel igazolni tudják a hivatal felé, hogy ők mindent megtettek a személyes adatok védelme érdekében. Tehát, ha mégis bármilyen személyes, hivatalos információ napfényre derül, igazolható, hogy azt nem az ő hanyagságuk okozta.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A blokklánc technológia működése és alapjai
  Megfontolandó dolgok telefonszerviz előtt (x)
  Hol tárold a mobilod otthon vagy utazás közben? (x)
  Élen járnak a magyarok a digitális technológiák alkalmazásában
  Elhagyja az adathordozót az Axel lapja
  Verbatim: integrált kommunikációval a növekedésért

További hírek ebben a kategóriában

Így találd meg a tökéletes domai...
Női példaképeket keres az IVSZ é...
Lezárult ’Az Év Honlapja&#...
Mikulás ajándék kisvállalkozókna...