Hírek
22024 hír az adatbázisban
Essegvár – amihez mindig adnak egy kicsivel többet
Marketinginfo.hu - 2019-05-23 11:02
PR

A nyolcas út mentén található Bánd akkor került szem elé, mikor először lehetett látni, hogy a falu feletti domb tetején van egy rom.

Ahogy teltek az évek, ez a rom kezdett alakot ölteni, bástya és várfal körvonalai rajzolódtak ki. Egyszerűen kiált azért, hogy tekintsük meg!

A gyönyörű fekvésű település Veszprém vonzáskörzetében helyezkedik el. Délről a Balaton-felvidék látványos hegyei zárják el, míg észak felé eltekintve már a Bakony magasodik. Keresztül folyik rajta a Séd-patak, pont a várhegy lábánál, ahol kialakították a több férőhelyes parkolót és a gyerekek számára egy történelmi játszóteret. Nyaranként megrendezésre kerülnek különféle lovagi várjátékok, kirakodóvásárok, ami a patak mellett egy több focipályányi réten kap helyet.

Esseg várához kétfelől lehet feljutni, egyik kalandosabb, másik kényelmesebb. Az utóbbi vezet el a történelmi játszótér mellett, ahol a kisgyerekkel érkező családok rögtön leragadnak, és csak egy idő elteltével indulhatnak tovább. A kaptatót virágzó kökénybokrok, zöldellő alma és szilvafák szegélyezik, kezdeti murvás, nagyobb köves utat felváltja a hegy sziklagyepe, amit kellően karban tartanak, nem kell könyékig érő fűben gázolni. A madarak csivitelése mellett fel lehet hallani a kétszer két sávos új nyolcas út zaját, de nem tolakodóan.

Ahogy felérünk rövid idő alatt a tetőre, már messziről integet a zászló a bástya tetején. Hívogat, hogy menjünk fel, nézzünk körbe, mi mindent lehet felfedezni a távolban! A vár köveit a helyi lakosság folyamatosan elhordta és felhasználta a házaik felépítése során, ezért van, hogy csak faltöredék és egy bástya áll. 2003 óta fáradozik a falu azon, hogy felszínre hozzák a még fellelhető vár maradványait, megőrizzék az utókornak. Érdekes, hogy a bástya és a fal tövében várárok jellegű mélyedés húzódik, ahova a kalandosabb kedvűek le is ereszkedhetnek, mert ez a másik, nem hivatalos út, amit fentebb említettünk, hogy elérhető rajta a vár.

Információs táblán olvashatunk részletesebben arról, mikortól említik meg Esseg várát írásos emlékek, és az évszázadok alatt hányszor cserélt gazdát. A tábla elhagyása után egy utolsó pár lépéses kaptató, és már bent is vagyunk a várudvarban. A látvány már itt lenyűgöző, át lehet tekinteni aprólékosan a környéket. Látszanak kelet felé Márkó házai, nyugat felé a Herendi Porcelánium épületei, dél felé pedig zárja a látványt a Séd-patakba torkolló Cincó-patak és völgye és a felette magasodó Miklós-Pál hegy. A Kálvária keresztjét a II. világháborúban állította helyre a falu akkori sírkő készítője önköltségén, igaz csak betonból, de a gesztust nagyra értékelték a helybeliek.

A bástya bevétele nem sikerült, mert a vasrácsot, ami lezárja csak alkalmanként nyitják. Érdemes ellátogatni Bándra, mert egy csodás helyen megtalálható várrom mellett a környék is rejt még száz csodát!

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Kiderült mire költenének inkább a magyarok
  Elismertek a Spirit Hotelt
  Már lehet jelentkezni a Vidék Kaland Programra

További hírek ebben a kategóriában

Közeledik az iskolakezdés!
Praktikus szakács kellékek
Magyar bonbon világelső Londonba...
A vezető magánegészségügyi szolg...
Projektmenedzser
Főbb feladatok, munkák- ajánlati felhívás fogadása, műszaki ...
IT Manager
Feladatok: - Projekt menedzsment- Jelentések és projekt doku...