Hírek
23089 hír az adatbázisban
Hogyan zajlik a csepegtető öntözés tartályból? (x)
Marketinginfo.hu - 2019-05-21 08:05
Kereskedelem

A csepegtető öntözés a fenntartható öntözéses rendszerek azon módja, amely biztosítja, hogy a szóban forgó mezőgazdasági területre pont annyi víz jusson ki, amennyit a növény képes felvenni.

Miért fontos ez? Mert a napjainkban is zajló globális klímaváltozás következtében egyre értékesebb kincs lesz az édesvíz, amit a mezőgazdaság is felhasznál.

A csepegtető öntözéshez szükséges öntözővízhez több módon juthatunk hozzá. Vezetékes hálózatra csatlakoztatva, esetleg felszíni vízfolyásból, csatornarendszerből, szivattyú segítségével, vagy az értékes esővizet felfogva, egy tartályból is öntözhetünk.

Ha azt vesszük, hogy a csepegtető öntözés egy modern, fenntartható öntözéses forma, ami minimalizálja az öntözött víz veszteségét, hiszen a növények szinte 100%-ban hasznosítják, akkor a fenntarthatóságot még inkább növeli az a módszer, amit az összegyűjtött esővíz öntözése jelent.

A csepegtető öntözéses módszert azokon a tájakon fejlesztették ki, ahol sem az éves hulló csapadék, sem a vízfolyások vízhozama nem elégíti ki a mezőgazdasági területek igényeit. Ezen vidékeken jellemző az aszály, ahol a hagyományos, nagyüzemi felszíni öntözéssel csak rontunk a terület vízellátottságán, de még a talajadottságon is!

A kialakított csepegtető öntözéses rendszer alacsony szinten tartja a vízfogyasztást, termelés szempontból mégis hatékony, hiszen az öntözött növények közvetlen a gyökérzóna teljes egészében veszik fel a vizet. Nincs nagy mértékű elpárolgás vagy vízpazarlás, hiszen közvetlenül a növény tövéhez juttatjuk a vizet. A csepegtetőtesteken távozott víz mennyisége óránként csupán néhány liter.

De amellett, hogy a vizet ilyen hatékonyan juttatjuk a rendeltetési helyére, további lehetőséget is ad a csepegtető öntözés. Tápoldatot is adagolhatunk az öntözővízbe, ehhez csak tápoldat adagolót kell beszerezni, amit a csepegtető berendezéshez lehet csatlakoztatni.

Tartály használata az öntözéshez

Többféle tartályt lehet felhasználni a csepegtető öntözés kapcsán. A tartályt feltölthetjük vezetékes hálózatból, fúrt kútból egy szivattyú segítségével, de arra is lehetőség adódik, hogy felfogjuk vele az esővizet. Megvásárolhatjuk szakboltokban, de házilag is kiépíthető a tartály, amire aztán rákötjük a csepegtető berendezést.

Szakszerű kiépítést mindig szakemberekkel érdemes végeztetni, mert segítségükkel egy olyan rendszert alakíthatunk ki, ami hosszú távon a fenntartható öntözés segítségére van.

Az esővíz felfogását általában acél vagy műanyag tartályokban végzik. Ezen tartályokat elhelyezhetik egy kerttervezés kapcsán akár a föld alatt is, így könnyen lehet raktározni az esővizet. Használhatunk ún. hidrofor tartályt, mely átmeneti tárolóként funkcionál. A benne lévő esővíz nem vízkövesedik, a vízkő ugyanis gondot okozhat az öntözőberendezések alkatrészeiben, eltömődhet például egy-egy fúvóka, ezzel pedig csökkenti az öntözés hatékonyságát.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Miért hasznosak a táblásított fenyőlapok? (x)

További hírek ebben a kategóriában

A kifli.hu online élelmiszerkere...
Csődvédelmet kért a Peek & Clopp...
Élőben nézelődünk, és egyre több...
Az ALDI nemzetközi beszállítója ...