Hírek
23447 hír az adatbázisban
Új szobrot álmodtak a Corvin Sétányra hazai művészek
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2019-04-12 09:00
Outdoor/indoor

Egyedülálló térplasztikával gazdagítja a Corvin Sétányt a Futureal-csoport és a Magyar Képzőművészeti Egyetem által kiírt szoborpályázat nyertes alkotása.

Mikus Áron Triptichon című szobra a hamarosan elkészülő Corvin Technology Park irodakomplexum udvarán nyűgözi majd le a járókelőket.

Fiatal művészek kaptak lehetőséget, hogy megtervezzék a Corvin Sétány legújabb műalkotását a művészeti felsőoktatási intézmény és a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő-befektető cégcsoportjának közös pályázatán. A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) hallgatóitól, illetve diplomásaitól a kiírók olyan kiemelkedő műalkotás-csoport létrehozását várták, amely hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak, ugyanakkor eredeti és interaktív módon vonja be a járókelőket.

A összesen 22 elismerésre méltó pályaművet szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja volt a Futureal-csoport részéről a tulajdonos képviseletében Dr. Futóné Szántó Zsuzsanna, Radványi Gábor, a Futureal főépítésze, valamint a cégcsoport kreatív vezetője, Szentmiklósy Attila. A Magyar Képzőművészeti Egyetemet Farkas Ádám, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, valamint Gaál Tamás szobrászművész, a Magyar Köztársaság Érdemes művésze képviselte a grémiumban.

A szakmai zsűri döntése alapján a pályázaton Mikus Áron Triptichon című alkotása nyert, amely egy nonfiguratív, folyton változó térplasztikai elem. A szobor lendületes, áramló formája belső terével saját világába viszi el a nézőt, felülete ívekkel és élekkel tagolt fém öntvény, amelynek külső hajlított formái reflektálnak a közvetlen környezetre és visszatükrözik a Corvin Technology Park és az épülettel szomszédos Nokia Skypark irodaház modern homlokzatát. A második helyen végzett Szirmai Nóra Áramlás című műve, a harmadik helyezet pedig megosztva Melkovics Tamás Morphogenesis és Becskei Andor Spirál alkotása. A pályázat nyertesei összesen 1 750 000 forint pénzjutalomban részesülnek.

"A pályázat célul tűzte ki, hogy a Corvin Sétány arculatának meghatározó elemeként, az installáció tovább emelje majd a helyszín esztétikai színvonalát és ismertségét, méltó módon képviselve a Corvin Technology Park újító megközelítését. A kiválasztásnál kiemelt szempont volt, hogy minden reggel egy kis mosolyt csaljon annak a több ezer embernek az arcára, akik a Nokia Skyparkban és a Corvin irodaházakban dolgoznak" - mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze. "Mikus Áron Triptichon című munkája olyan formai elképzelés, amely egyfajta flow élményt nyújt a járókelőknek, ugyanakkor fémes felületeivel interaktívan tükrözi vissza a járókelőket és az épületeket" - tette hozzá.

A nyertes pályázó a Futureal-csoport szakembereivel együttműködve az elkövetkező hónapokban véglegesíti a műalkotást, amely egyfajta iránytűként kapcsolatot teremt majd a Corvin Sétány már meglévő és jövőbeni épületei között. A szobor, végső formájában várhatóan a nyár folyamán kerül kihelyezésre a Corvin Technology Park belső udvarán. A digitális korszak elvárásai szerint tervezett irodaépület kialakítása egyszerre illeszkedik a korábban a Corvin Sétányon létrejött irodaházakhoz és mutat fel egyedi karaktereket.

A komplexumot a Corvin-negyed, Kelet-Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs beruházása veszi körül Budapest szívében. A projekt keretében összesen 22 hektár terület újult meg, ahol összesen 800 millió euró értékben több mint 3000 új lakás, 100 000 négyzetméter irodaterület és 50 000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan jött létre - utóbbiak alapvetően a Corvin Plazán belül. A Corvin Sétány a Corvin-negyed parkosított, 800 méter hosszú sétálóutcája Budapest egyik jelképe és 10 000 négyzetméteres találkozópontja, amelyet Robert Townsend, angol tájépítész tervezett.

A nyertes pályamű a Corvin-negyed olyan emblematikus alkotásaihoz csatlakozik, mint a Szanyi Péter által tervezett "Einstand" ötalakos bronz kompozíció, a Győrfi Lajos által készített "56-os Pesti srác" emlékmű vagy a Zalavári József művészeti vezetésével megalkotott Corvin Gömböc szobor.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A Cordia az idei Tihanyi Félmaraton főtámogatója
  A Corvin Sétány műalkotására írt ki pályázatot a MKE és a Futureal
  Okospad a Corvin Sétányon
  A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra
  Rubik-kockából épült óriásfal a Corvinus-on

További hírek ebben a kategóriában

Egyesült a két svéd outdoor márk...
2319 műanyag kupakból rakták ki ...
Különleges taxi járja Budapest u...
Csekk helyett tej