Hírek
23088 hír az adatbázisban
Más IT kompetenciákat keresik leginkább a cégek
Marketinginfo.hu - 2019-04-09 10:33
Kutatás

A toborzók a munkaerőhiányt az IT Fejlesztés és Telekom kategóriában érzékelték az elsők között Magyarországon. Ez a trend jelenleg is tart: évről-évre csökken az álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma.

A hagyományosan ezzel a kategóriával azonosított fejlesztői és rendszergazdai pozíciók mellett viszont egyre markánsabb arányban szerepelnek olyan irányok, amelyek pár évvel ezelőtt még szinte láthatatlanok voltak. UX/UI szakértőből például 260 százalékkal több nyitott pozíció volt 2018-ban, mint 2014-ben.

Az IT szakemberek Budapest mellett legtöbben Pest, Fejér, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében keresnek munkát, ez fedi az álláskínálatot is. A legnagyobb kihívás Vas, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében elhelyezkedni, itt a jelentkezők száma viszonylag magas, míg arányaiban kevesebb a nyitott pozíció -derül ki a Profession.hu felületén tavaly megjelent 134 ezer álláshirdetés statisztikáiból.

A verseny rendkívül kiélezett a szakképzett munkaerőért, ráadásul egy átlagos jelölt összesen csupán 3 pozícióra adja csak a be a jelentkezését. A cégek leghatékonyabban a juttatások pontos meghatározásával tudják vonzóvá tenni az hirdetéseiket. Ezek közül a bónusz és a mozgóbér a leginkább izgalmas a jelölteknek, ezekre érkezik a legtöbb pályázat. Négy évvel ezelőtt a legtöbben rendszergazda állást kerestek, 2018-ban már az IT Telecom pozíciók voltak a legnépszerűbbek.

A cégeknél végbement digitalizáció miatt egyre több munkakörre tekintenek az IT kategória részeként. A "digital skill" minden olyan digitális munkahelyi képességet és készséget jelöl, amely szükségeltetik az adott munkakör betöltéséhez és ellátásához - például az online marketingesek SEO/SEM ismerete, vagy egy beszerző jártassága a különféle vállalatirányítási rendszerekben.

Az utóbbi 4 évben átlagosan kétszeresére nőtt azoknak a hirdetéseknek a száma, amelyekben olyan digital skill-elvárások szerepelnek, amelyek nem klasszikus IT ismereteket fedik. A legkiemelkedőbb növekedést a UX/UI (260%), az agile/agilis (236%) és a PPC (198%)kompetenciákat követelményként jelölő állásajánlatoknál figyelték meg a vezető állásportál elemzői. Ezek mellett nagyon népszerűek a Scrum (192%), a Mobile (191%) és a Social media (189%) hívószavak is - olyan képességek, amelyeket kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt statisztikailag még nem is léteztek.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Miért éri meg álláshirdetési weboldalakon toborozni?
  Hogyan fordítsuk a javunkra az álláshirdetés tartalmi elemeinek ismeretét?
  A cégek 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal
  Szembeszökő kettősség jellemzi a hazai álláshirdetéseket
  Min múlna a munkavállaló megtartása?
  Sokkal kevesebben akarnak külföldön dolgozni
  Nőtt az álláshirdetések száma az első negyedévben
  Igény sincs az állatbarát munkahelyekre
  Nem gyerekként kezdik a programozást a profi fejlesztők
  A közösségi média kiegészítő szerepe
  Valóban rémálom az évvége a munkahelyeken?
  A legkelendőbb munkavállalói készségek

További hírek ebben a kategóriában

A fiatalok 79 százaléka tart att...
A magyarok többsége nem tart a g...
A magyar felsővezető inkább magá...
Egyre népszerűbb Valentin-napra ...