Hírek
23025 hír az adatbázisban
Tízből hárman váltottak már állást munkahelyi stressz miatt
Marketinginfo.hu - 2019-04-05 09:28
Kutatás

A magyar munkavállalók többsége továbbra is inkább kávézva, dohányozva és beszélgetve vezeti le a vezetőség és az ügyfelek okozta munkahelyi feszültséget pihenőidejükben, ha egyáltalán rendelkezésre áll ilyen.

Többek között ez derült ki a Profession.hu reprezentatív kutatásából (Kutatási minta: 1054 fő, 18 évesnél idősebb, internetező népesség (nem, kor iskolai végzettség és település típusra reprezentatív).

Több mint 1000 fő megkérdezésével ismételte meg tavaly készített felmérést a munkavállalókat érő munkahelyi stresszről a Profession.hu. Az adatokból kiderül, a részmunkaidő már önmagában sokat hozzátesz ahhoz, hogy kevésbé stresszes életet éljünk. A felmérésben részt vevő, napi négy órát dolgozó munkavállalóknak ugyanis 27 százaléka vallotta, hogy egyáltalán nem stresszes a munkája. Ezzel szemben a 8 órás munkakörben dolgozónak csupán 9 százaléka találja tökéletesen stresszmentesnek a feladatait.

Mi stresszel annyira?

A válaszadók szerint a vezetőkel való konfliktusok okozzák bennük a legnagyobb feszültséget. A 8 órában foglalkoztatottak 20, a 6 órában dolgozók 24 százaléka a vezetőit jelölte meg elsődleges stresszforrásként, míg a szabadúszók, vállalkozók életében az ügyfelek partnerek a legnyomasztóbbak (32%), és az iparág helyzete is aggasztja őket, amiben tevékenykednek (29%). A részmunkaidőben, 4 órában dolgozókat elsősorban az ügyfelek, partnerek (24%) és az elvárások (25%) stresszelik. Érdekes kérdés, hogy miként fogjuk fel a stresszhelyzeteket: a szabadúszók, vállalkozók inkább motiválónak (33%), az állásban dolgozók hasonló arányban inkább blokkolónak érzik azt. A túlzottan stresszes munkahely gyakran menekülésre készteti a munkavállalót: tíz munkavállalóból három váltott már munkahelyet azért, mert az előző munkahelye túlzottan stresszes volt, és ezt nem tudta kezelni. Ez nagyon magas arány, ami jellemzően a 40-49 év közötti alkalmi munkákat végzők körében jellemző.

Ventillálok, tehát vagyok - kávé és kibeszélés csak ez segít?

Úgy tűnik, hogy instant megoldásként a munkavállalók 39 százaléka inkább kibeszéli magából az adott konfliktust és ezzel enyhíti a belső feszültséget. Kézenfekvőbb és egészségesebb módja lenne a stressz kezelésnek a sportolás, ugyanakkor sajnos a tavaly mért 24 százalékhoz képest most még kevesebben, mindössze a válaszadók 21 százaléka mozog kifejezetten ilyen célból. Bár szintén csökkent, és ez esetben ez jó tendencia, de sajnos még mindig magasabb azok aránya, akik a kávézást (28%) és a dohányzást (20%) részesítik előnyben. Mindemellett a munkavállalóknak alvásból is kevés jut: 67 százalékuk átlagosan 6-7 órát alszik naponta, 20 százalékuk ennél is kevesebbet, akik közül sokan a fizikai munkát végeznek. A kutatás szerint a stresszfaktort csökkentő pihenőidővel sem állunk jól: a válaszadók több mint felének (55%) nincs pihenőideje, további 13 százalékuknak van, de nem tartják be azt. Azok, akiknek van és be is tartják, azoknál a cégeknél a munkavállalók körében is alacsonyabb a stresszesek aránya. Figyelmeztető adat azonban, hogy a munkavállalók 13 százalékának volt már valamilyen betegsége, tartós egészségkárosodása, ami a munkahelyi stressz miatt alakult ki. A munkahely-váltók körében ez az arány magasabb.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A munkavállalók fele nem tudja, mi a feladata
  A modern civilizáció egyik népbetegsége, a depresszió (x)
  A magyar munkavállalók szeretik, ha munkahelyük jótékonykodik
  Kutyás foglalkozásokkal csökkenthető az egyetemisták stressze
  Biztosnak érzik állásukat a magyar munkavállalók
  A magyar fiataloknak stresszesebb a pályakezdés, mint a külföldieknek
  Mi kell a munkavállalónak?
  Csak minden ötödik ember érzi jól magát a munkahelyén
  Felmérés készült a munkahelyi stressz kezeléséről
  Tabu a munkahelyi stressz
  Stresszes a munkába járás
  21,5 millió napot hiányzunk a munkahelyről
  Heti egy nap távol az iroda zajától

További hírek ebben a kategóriában

Ingatlant és gépjárművet biztosí...
A kutya a magyaroknál is teljes ...
Korábban kezdtünk vásárolni és t...
A többség továbbra sem a karácso...