Hírek
22709 hír az adatbázisban
Az ELTE és az E.ON a szabadtéri laboratóriumban
Marketinginfo.hu - 2019-04-02 12:51
CSR

Meleg fehér fényre cserélték a Somogy megyei Bárdudvarnok közvilágításában az E.ON munkatársai a korábbi hideg, kékes fényt.

Éjszaka pedig borostyán színben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve ezzel a világon mindenhol egyre jelentőseb problémát okozó fényszennyezést. Az együttműködés során Magyarországon először telepítettek olyan új rendszert, amelynek a káros fények csökkentése volt az elsődleges célja.

Egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet, ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt európai uniós támogatással.

A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat.

"A létrejött "szabadtéri laboratórium" világviszonylatban is egyedülinek mondható, hiszen valós településeken, a valóságnak megfelelő körülmények között végezhetnek a szakemberek hiánypótló kutatásokat" - mondta Prof. dr. Kolláth Zoltán, a projekt szakmai vezetője. Az eredmények segíthetnek a közvilágítási megoldások környezettudatos kialakításában más helyszíneken is.

Az egyetemmel a kivitelezésben együttműködő E.ON olyan közvilágítást épített ki a Hungaro Lux Light Kft. által gyártott lámpák felhasználásával, amely csökkenti a fényszennyezést, miközben funkcióját is maximálisan betölti. "Az E.ON folyamatosan olyan megoldásokon dolgozik, amelyekben kiemelt szempont a fenntartható jövő, a természet védelme és az egészséges környezet kialakítása. A kihelyezett lámpatestek újdonságnak számítanak és kifejezetten a fényszennyezés csökkentését szolgálják" - tette hozzá Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

A kivitelezésben gondoltak a közeli Zselici Csillagoségbolt-parkra is, így közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek. Ezzel javul az égbolt láthatósága, és a környékbeli falvakból is szebb látványt nyújt az éjszakai csillagos ég.

"Bárdudvarnok nem csupán egészségesebb és kellemesebb hely lett a fényszennyezés csökkentése után. Az új rendszerrel energiát is megtakarítunk, egyben kutatóközponttá vált településünk" - mondta Mester Balázs, polgármester.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Karácsonyi meglepetés a Városligetben
  Első digitális, zöld iránytűje az E.ON támogatásával
  Igazi \'zöld\' kemping a Szigeten
  Zöld oázis a Balaton Sound-on
  Az ELTE is támogatja a maratonfutó olimpiai felkészülését
  Együttműködési megállapodást kötött a MÁV és az ELTE
  4 343 fészektartóval várja az E.ON a gólyákat
  Új E.ON e-töltőállomások Székesfehérváron
  Együttműködik az Audi Hungaria és az E.ON
  1300 fiatal kezdi el pályafutását az E.ON-nál
  Együtt világít az E.ON és a Tungsram
  Óvodások évkezdését is támogatja idén az E.ON
  A PTE és az E.ON stratégiai partnersége újabb területtel bővült
  Szövetséget kötött az E.ON, a H&M, a Scania és a Siemens

További hírek ebben a kategóriában

Az AVON a Nőkért
Idén is plüsshódokkal gyűjt a Tű...
Elkezdődött a Magyar Vöröskeresz...
4 tipp a környezetbarát építkezé...