Hírek
23027 hír az adatbázisban
Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra
Marketinginfo.hu - 2019-03-29 12:47
Kutatás

A K&H Csoport szerint a gyerekek is megértik miért fontos törekedni az anyagi bizonytalanság csökkentésére.

Az öngondoskodás jelenti a megoldást a jövőnk tudatos alakítására és az anyagi kiszolgáltatottság csökkentésére. Akinek van megtakarítása, tartaléka, biztosítása, könnyebben képes reagálni az élet várható és váratlan eseményeire. A K&H ifjúsági indexe szerint 2018 végén a 19 és 29 éves kor közöttiek több mint 40 százaléka rendelkezett valamilyen jellegű megtakarítással. Az öngondoskodás fontossága és tudatosítása szempontjából jelentős mutató, hogy három hónapnál hosszabb időt jövedelem nélkül a fiatalok 36 százaléka tudna áthidalni.

"Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok minél korábban aktívan részt vegyenek a pénzkezelésben és lássák, hogy hogyan kell takarékoskodni. A gyerekek könnyen megértik, hogy miért kell félretenni, ha az ő életükből vesszük a példákat. Játékokra, biciklire, konzolra ők is gyűjtenek, akárcsak KáPé a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő vloggere. KáPé 15 epizódban adja át mindazt a fontos pénzügyi tudást, amire az általános és középiskolásoknak szüksége van, hogy később az alapvető ismeretekkel felvértezve léphessenek a felnőtt életbe. Ezért is örülünk, hogy az idei pénzügyi vetélkedőre, amelynek fókusztémája az öngondoskodás, minden eddiginél többen, összesen 8264 általános- és középiskolás diák nevezett. Nemrégiben zárult le a második forduló, melyben 3115 gyerek 747 csapatban mérte össze pénzügyi felkészültségét. Közülük országszerte 8 régióban 20-20 csapat jut regionális középdöntőkbe, melyekre áprilisban kerül majd sor" - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A pénzügyi tudatosság nem azt jelenti, hogy el tudjuk költeni a pénzt, tudni kell számolni, tervezni, valamint felismerni, és kezelni a kockázatokat. Az öngondoskodás alappilléreként pedig érdemes körüljárni a nyugdíj, egészség, biztosítások kapcsán felmerülő kérdéseket.

Nyugdíj

Fontos, hogy aktív dolgozóként már gondoljunk arra, hogy miből kívánjuk kiegészíteni állami nyugdíjunkat, hogy gondtalanul élhessük meg a nyugdíjas évek örömeit. Egyes országokban teljesen természetes, hogy a munkába állás első napjától a fizetés bizonyos százalékát erre a célra félretesznek a fiatalok. Abban, hogy a gyerekek, később hogyan álljanak a nyugdíj kérdésekhez, szülőként is nagy befolyásunk van, hiszen a mintát mi adjuk nekik.

Nálunk is erőteljes a javulás: a K&H ifjúsági indexének adatai szerint míg 2017 elején a 19-29 évesek mindössze 3 százaléka fordította megtakarításainak egy részét nyugdíjcélra, addig 2018 elején már 11, 2018 végén pedig 14 százalékuk tett félre öngondoskodási céllal.

Egészség

A K&H kutatása szerint egészségügyi célokra a fiatalok még nem tesznek félre. Pedig nem árt foglalkozni azzal, hogy bizony időskorban az egészségügyi kiadások is megemelkedhetnek. Így érdemes arról beszélgetnünk a kicsikkel, hogy baj esetén jó, ha van olyan tartalékunk, melyhez ekkor nyúlhatunk.

A K&H ifjúsági indexének adatai szerint a fiatalok a saját egészségükkel kapcsolatban nem túl derűlátóak. 2018 folyamán folyamatosan nőtt az egészségükkel elégedetlenek száma (az év eleji 27-ről 37 százalékra nőtt az arányuk), miközben azok, akik elégedettek és nem gondolják, hogy romlana az egészségük, egyre kevesebben vannak (40-ről 29 százalékra csökkent az arányuk).

Biztosítás

Előre nem látható, váratlan esemény - ilyenkor van szükség a biztosításokra, legyen az lakás-, baleset, utazás-, autó- vagy bármilyen egyéb biztosítás. Azt, hogy erre miért van szükség, már a gyerekek is megtudják érteni. KáPé egy, a gyerekekkel gyakran előforduló eset példáján keresztül magyarázza el a biztosítások lényegét.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A magyar szülők 20 százaléka gyűjt pénzt gyerekeinek
  A fiatalok fogékonyak az öngondoskodás fontosságának üzenetére
  Csökkennek a lakossági tartalékok
  Csökkennek a lakosság pénzügyi tartalékai
  Öngondoskodási indexet indított az OTP
  Öngondoskodás: elméletből ötös, gyakorlatból elégtelen a magyaroknak

További hírek ebben a kategóriában

A húsfogyasztás csökkentésére ke...
Ingatlant és gépjárművet biztosí...
A kutya a magyaroknál is teljes ...
Korábban kezdtünk vásárolni és t...