Hírek
22536 hír az adatbázisban
A mellékvesekéreg-daganat (x)
Marketinginfo.hu - 2019-03-27 12:36
Egészségmarketing

Sajnálatos, hogy egyre több daganatos beteget regisztrálnak Magyarországon. Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember halála valamilyen rákbetegség következtében történik.

A rosszindulatú mellékvesekéreg-daganat ritkán fordul elő. Harminc éves kor alatt kevesebb, mint 1 százalék alatt van az előfordulási aránya. A 70 év felettiek körében viszont már 7 százalékra növekszik ez az arányszám.

A mellékvese működése

A mellékvese a vesék fölött található páros szerv. Két részből áll: egy külső kéregből és egy belső velőből. A kéreg 3 egységre bontható: egyrészt felel a férfi és a női nemi hormonokért, másrészt a szervezet só- és vízháztartásának fő hormonját termeli, a középső részében pedig a cukor anyagcserében szerepet játszó kortizol keletkezik.
Ezeknek a hormonoknak kiemelt szerepük van szervezetünk fizikai és mentális megterheléseinek leküzdésében.

A mellékvese daganat tünetei

A daganat hasi panaszokat, hormonzavart és fogyást is okozhat. A magas vérnyomás, szapora pulzusszám, izzadás, izomfájdalmak, és az esetleg száraz bőr tünetével is jelentkezhet a betegség. A kortizol túltermelődése miatt Cushing-szindróma is kifejlődhet. Jellemző lehet az alma-típusú elhízás is, izomfájdalom és csontritkulás is jelentkezhet. Nőknél a férfias szőrzet kialakulása is gyakran megfigyelhető.

A mellékvese-daganat kiváltó okai

A legtöbb esetben tüdőrák áttétként alakul ki az ilyen rosszindulatú daganat. Családi öröklés előfordulhat, de 95 százalékban véletlenül fejlődik ki ez a betegség. Többnyire csak a mellékvese egyik oldala érintett. Csupán 10 százalék esetében érintett mindkét oldal.

A kivizsgálást hasi ultrahang, CT- és MRI-készülék segítségével végzik. A vérből a hormonszintet is ellenőrzik. Radiológiai vizsgálattal megállapítható, hogy a daganat rosszindulatú-e. Ehhez előfordulhat, hogy mintaszállításra van szükség. A mellékvese jóindulatú daganatát, az úgynevezett adenomát viszonylag gyakori elváltozásként tartják nyilván.

A mellékvese-daganat kezelése

A diagnózis felállítása után, ha lehetséges, a daganatot sebészeti úton eltávolítják. Az így kezelt betegek nagyon jó eséllyel véglegesen meggyógyulnak. Rosszindulatú daganat esetén többféle kezelés is felmerülhet. Áttét esetén kemoterápiát és sugárkezelést javasolnak, de alkalmazhatnak a hormonális hatásokat ellensúlyozó antihormon gyógyszeres terápiát is.

Minden esetben már a betegség gyanúját is vegyük komolyan, időben észrevett és kezelt betegség esetén megelőzhetőek a súlyos szövődmények kialakulásai. Sőt, sokkal magasabb a teljes gyógyulás esélye is.

A tamtraco.hu csapata a biológiai minták szállításában a minőséget és a megbízhatóságot képviseli. Tisztában vannak vele, hogy ezen minták szakszerű, minőségi és pontos szállításán életek múlhatnak. Munkájukat pont ezért szívvel-lélekkel és a legnagyobb tisztelettel, precizitással és kiemelt felelősség tudattal végzik.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A bőrrák felismerését vizsgáló kérdőívet állítottak össze gyerekeknek
  Mi a baj a szoláriummal?
  Megjelent az egészséges női mell kézikönyve
  Segíthetünk-e a daganatos betegek hozzátartozóinak? (x)
  Speciális klinikai tápszereket készít egy magyar cég
  Ötvenmillió forint értékű Béres Csepp adomány
  Közös kutatási projektben a HYD Pahrma és a FuturAqua
  Beteg gyerekek gyógyítására gyűjt a Telekom
  Tizedszer gyűjt a beteg gyerekeknek a Danone

További hírek ebben a kategóriában

Fontos a sport szerepe a női vez...
Kollagénnel az öregedés jelei el...
Transzcendentális Meditációval a...
Nehezen alszol el esténként? Íme...