Hírek
23030 hír az adatbázisban
Nőnapkor a magyar nők négyötöde kap meglepetést
Marketinginfo.hu - 2019-03-08 09:06
Kutatás

Százból 84 nőnek kedveskedik párja nőnap alkalmából. A párkapcsolatban élő magyar nők hatvan százaléka kap valamilyen segítséget a házimunkában: a férfiak leginkább a bevásárlásban segítenek és kiürítik a szemetet.

Ettől függetlenül a nők zöme több mint 8 órát tölt hetente házimunkával, és "énidőre" egyötödüknek csupán heti egy-két óra jut, derült ki a Nielsen 2019 februárjában a nőnap kapcsán 800 fő megkérdezésével végzett országos, reprezentatív felméréséből.

Nem mennek el szó nélkül a nőnap mellett a férfiak: a megkérdezett, párkapcsolatban élő nők 84 százaléka úgy nyilatkozott, partnere kedveskedik neki március 8-án. A férfiak négyötöde (80+%) emellett születés- és névnapok, valamint karácsony alkalmával lepi meg kedvesét. Az évfordulók tekintetében már kevésbé aktívak, a nők 57 százaléka kap ilyenkor figyelmességet. A nők 8 százaléka semmilyen alkalomból nem kap ajándékot.

A háztartási feladatokat illető munkamegosztásról érdeklődve kiderült, hogy otthon a férfiak 57 százaléka segít be, ráadásul szerencsére "önként és dalolva" (10-ből 9 esetben). A nőknek leginkább a bevásárlásban (78%) és a kuka kiürítésében (76%) nyújtanak segítő kezet. Százból hatvan nőnek segít a párja az olyan általános takarítási munkákban, mint például a porszívózás és felmosás. A gyerekekkel kapcsolatos feladatok (uzsonnakészítés, fuvarozás; stb.) is javarészt a nőkre hárulnak: közel kétharmaduk saját maga végzi el. A mosogatásban már inkább egyedül maradnak a nők, a megkérdezettek csupán harmada kap ebben támogatást. A főzés sem nagy favorit, ezzel a nők háromnegyede egyedül marad. Ennél már csak a mosás és teregetés terén kapnak kevesebb segítséget. Öröm az ürömben, hogy a partneri hozzájárulás rendszeres, 10-ből 8 nő hetente többször számíthat társára a házimunkában.

A fenti listát látva nem meglepő, hogy 100-ból 16 nő érzi úgy, nagyjából egyenlően oszlanak meg az otthoni teendők, a válaszadók közel 50 százaléka szerint inkább egyenlőtlen vagy kimondottan aránytalan a nemekre háruló feladatok eloszlása. A párkapcsolatban élő magyar nők több mint fele nyolc óránál több időt fordít hetente házimunkára.

"Az ún. "énidő" tekintetében, vagyis amikor valaki teljes mértékben saját kedvtelésének hódol, nincsenek eleresztve a magyar nők" - mondta Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen Magyarország ügyvezető igazgatója. "Egyharmaduknak legfeljebb két óra jut saját magára, 100-ból 7 nő pedig egyáltalán nem tud időt szakítani arra, hogy csak magával foglalkozzon. Egyötödük szerencsés, hiszen akár hetente hét vagy több óra is jut a hobbijára."

Ha már szabadidő, akkor a legkedveltebb tevékenység a filmezés, méghozzá otthon. Ezt a válaszadók több mint fele nevezte meg fő kikapcsolódási tevékenységként. Az olvasás (35%), az utazás és a kirándulás is közkedvelt (35%). A magyar nők közel egyötöde hobbiból süt-főz szívesen, de a kertészkedés is hasonlóan népszerű. Érdekesség, hogy az olyan rekreációs aktivitások, mint pl. a rajzolás, varrás, hímzés, barkácsolás csupán a nők nyolc százaléka szemében vonzó.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Magyar nők vállalkozásait támogatná a Morgan Stanley
  A nők tudatosabban bánnak a pénzzel
  Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat
  Több mint fél millió virággal készült a Tesco a Nőnapra
  Tavaszi sminkeléssel köszönti a nőket Bridgestone
  Hősnőké a jövő! nőnapi kampány
  Nőkkel definiálja újra a NŐ szó jelentését a Converse
  Vodafone logó nőnapra
  A nőnapi új Barbie babák
  Pralinéből csak nőnapkor és karácsonykor fogy több
  A SPAR titkos nőnapi projektje
  DOOH eszközzel a családon belüli erőszak ellen
  Egy napra a férfiaké a főszerep a bankkártyás vásárlásban

További hírek ebben a kategóriában

A húsfogyasztás csökkentésére ke...
Ingatlant és gépjárművet biztosí...
A kutya a magyaroknál is teljes ...
Korábban kezdtünk vásárolni és t...