Hírek
23469 hír az adatbázisban
Rugalmas belső terű elektromos autók
Marketinginfo.hu - 2019-01-28 10:58
Kutatás

A telekocsi szolgáltatások iránti növekvő kereslettel egy új járműkategória van születőben: olyan rugalmas belső terű autók, amelyeket a felhasználók igényeinek megfelelően személyre lehet szabni.

Csak Európában, az Egyesült Államokban és Kínában egymillió ilyen speciálisan tervezett, többségében elektromos jármű eladása várható 2020-ig, és a kereslet 2025-re várhatóan eléri majd a 2,5 milliót is. Mindez komoly lehetőség az autógyártók számára, állítja a Roland Berger legújabb kutatása, melynek címe "Az autók új nemzedéke: Célra gyártott elektromos járművek az igény szerinti mobilitás számára".

"Ez az újfajta jármű két nagy mobilitási szupertrendet egyesít: a telekocsizást és az elektromobilitást," magyarázza Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere. "Ez az új járműkategória az utast, nem pedig a sofőrt helyezi a középpontba és kifejezetten modern taxiszolgáltatásra készül."

Vonzó, új piaci szegmens nyílik most meg az autógyárak előtt, mivel ezen járművek egyszerűbb kialakítása miatt felére csökkenhet a gyártási költség. Emellett pedig, azzal, hogy elektromos autókkal bővítik kínálatukat, a járműgyártók könnyebben el tudják érni kitűzött széndioxid-kibocsátás csökkentési céljaikat is. "A járműgyártó cégeknek már most érdemes lépniük, hogy erős versenypozícióban tudjanak megjelenni ezen a réspiacon és képesek legyenek felkelteni ügyfeleik érdeklődését az újfajta modellek iránt." javasolja Schannen Frigyes.

Gyors fejlesztés, olcsó fenntartás

Az újfajta mobilitási koncepció az utasok számára is előnyökkel jár majd: ezek a járművek kényelmesebbek lesznek és nemcsak az áruk, hanem a fenntartási költségük is alacsonyabb lesz, hiszen például nincs szükség olajcserére és a fékek is lassabban kopnak el.

"Úgy számolunk, hogy az ilyen autók költsége 0,5 - 0,8 euró lesz kilométerenként, így várhatóan ez lesz a legolcsóbb autós közlekedés." mondja Schannen Frigyes. "Csak a sofőr nélküli robottaxik lesznek még ennél is olcsóbbak, kilométerenkénti 0,3 eurós költséggel."

A telekocsi szolgáltatások piaca is nagy lehetőségeket hordoz magában. Szereplői világszerte rendkívüli növekedést tapasztalnak, ahogyan egyre növekszik az igény olyan mobilitási szolgáltatások iránt, ahol nem előfeltétel a saját autó megléte. A Roland Berger szakértői előrejelzése szerint az igény szerinti mobilitás (mobility on demand - MoD) számára gyártott járművek iránti világpiaci kereslet egymillió autóra fog nőni 2020-ra, 2025-re pedig akár a 2,5 millió új járművet is elérheti.

"Természetesen a növekedés egyik legfőbb hajtóereje Kína lesz, amely már most is a piac 60 százalékát teszi ki, de idővel Európában és az Egyesült Államokban is nőni fog az ilyen járművek piaca," vetíti előre Schannen Frigyes. "Ez egy olyan kulcsfontosságú növekvő piac, amelyet egyetlen járműgyártó sem hagyhat figyelmen kívül."NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Elektromos autók a 89. Genfi Autókiállításon
  A Scania egy kutatási projektben vesz részt
  A Continental automatizálja az elektromos autók töltését
  Az E.ON elektromos autózásra ösztönzi a városokat
  Az E.ON elektromos autózásra ösztönzi a városokat
  A Skoda 2020-tól elektromos autókat is gyárt
  Örülnénk-e z elektromos autók- és a robotizálásnak?
  Áttörés lesz az elektromos autózásban
  Központban az elektromobilitás

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok négyötöde saját ingat...
Meglepően gyorsan alkalmazkodtak...
Randstad HR Trends 2024: mire sz...
Az európai és a hazai felhasznál...