Hírek
22025 hír az adatbázisban
Nőtt az álláspiac
Marketinginfo.hu - 2019-01-18 12:21
Kutatás

2018 második felében befagyott a közigazgatás, de így is határozottan nőtt az álláspiac.

Nőtt a hirdetők és a jelentkezések száma is az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. Legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak a munkaerőhiánnyal, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak. A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg.

Tavaly összesen 10 százalékkal több cég adott fel hirdetést a piacvezető Profession.hu oldalán, mint 2017-ben. A jelentkezések száma 5 százalékkal növekedett.

A sofőröknek és a gépkezelőknek jelentős növekedést hozott a 2018-as év, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban. Utóbbiak ráadásul rendkívül sok ajánlat között válogathatnak: a feladott hirdetések száma alapján ezek a pozíciók a 8. helyen állnak, míg jelentkezés alapján a TOP20-ba sem kerülnek be.

Szakmunkásokra és fizikai munkásokra van a legnagyobb szükség

A munkáltatók által feladott hirdetéseknél mennyiségben az első két helyen szerepelt a "Szakmunka" és a "Fizikai segédmunka" kategória. A cégek összességében 23 százalékkal több dolgozót kerestek Szakmunka címkével, míg az ezekre érkezett jelentkezések száma 19 százalékkal növekedett. Fizikai segédmunka esetében a 12 százalékkal több pozícióért 10 százalékkal többen érdeklődtek.

Keresletben a legnagyobb emelkedés a "Vendéglátás" (31%), az "Adminisztráció, Asszisztens, Irodai munka" (29%) és az "Egészségügy, Gyógyszeripar" (25%) kategóriákban volt megfigyelhető, míg az álláskeresők 2018-ban a "Vendéglátás" (27%), a "Mezőgazdaság, Környezet" (20%) és a "Szakmunka" csoportokba sorolt pozíciókra lettek nyitottabbak.

Ezek a legnépszerűbb pozíciók

A meghirdetett munkaköröknél nem sokat változott a listavezetők sorrendje, továbbra is bolti eladót/pénztárost, illetve betanított munkást kereső hirdetésekből volt a legtöbb, a programozókat viszont - egy helyet előrelépve - letaszították a dobogóról a raktárosok. Az álláskeresők az adminisztrátor, területi képviselő és bolti eladó/pénztáros pozíciókra jelentkeznek a legtöbben.

Befagyott a közszféra

A nyári létszámstop, majd az őszi leépítések határozottan látszódnak az állami intézmények hirdetésszámában és a jelentkezésekben is. 45 százalékkal kevesebb hirdetésre 41 százalékkal kevesebb jelentkezés érkezett, mint 2017-ben. Az oldal elemzői szerint 2019 elejétől ez a kategória is visszaáll majd a megszokott számaihoz. A "Közigazgatás" mellett egyedül az "Üzleti támogató központok" és az "IT programozás és fejlesztés" kategóriában volt megfigyelhető kisebb csökkenés a hirdetések számában.

Év végére felgyorsult a vidék

2018 utolsó negyedévében több megyében is látványos növekedés volt megfigyelhető, Baranyában 35, Somogyban 33, Vasban 28, Győrben pedig 23 százalékkal több hirdetést adtak fel a helyi vállalkozások, mint 2017 azonos időszakában.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Biztosnak érzik állásukat a magyar munkavállalók
  Felbolydult az álláspiac, mindenki jobb munkát szeretne
  62 milliárdos a belföldi online szálláspiac
  JobGroup: klímaváltozás zajlik az álláspiacon
  Klímaváltozás zajlik az álláspiacon
  Dinamizálódik a megváltozott munkaképességűek álláspiaca
  Növekedést várnak az online álláspiacon
  Nincs összhang az álláspiacon
  Alulszámolt bérigények

További hírek ebben a kategóriában

Cukrozott és márkás kólára bukik...
Mivel pörgeti magát a magyar?
A nyári vakációt tervező magyaro...
A hazai kkv-k közel egyharmada m...
Projektmenedzser
Főbb feladatok, munkák- ajánlati felhívás fogadása, műszaki ...
IT Manager
Feladatok: - Projekt menedzsment- Jelentések és projekt doku...