Hírek
22802 hír az adatbázisban
Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra
MTI + Marketinginfo.hu - 2018-12-19 09:37
Kutatás

Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra - közölte a Budapest Bank a megbízásából készített GfK kutatás megállapításait.

A karácsonyhoz köthető költéseket vizsgáló, 500 fős mintát feldolgozó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka előre átgondolja, kinek, milyen értékben vesz ajándékot, ennek ellenére minden második válaszadó a tervezetten felül költekezik.

A felmérés szerint a tavalyinál mintegy 4 ezer forinttal többet, átlagosan 56 350 forintot szánnak ajándékokra a megkérdezettek, az egy főre jutó összeg pedig 10 ezer forintra emelkedett.

A tavalyi 39 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik már a karácsony előtti hónapokban spórolni kezdenek a kiadásokra. A válaszadók 33 százaléka mondta, hogy a karácsonyi kiadásait az aktuális havi fizetése fedezi, 29 százalékuk egyebek közt az általános tartalékaiból, 23 százalék pedig az erre a célra félretett pénzből is fedezi az ünnep költségeit. A lakosság mindössze 4 százaléka említette, hogy hitelkártya-keretét is igénybe veszi.

Az ajándékokért a megkérdezettek 70 százaléka készpénzzel is fizet, a második legnépszerűbb fizetési megoldás, 29 százalékos aránnyal az interneten keresztüli bankkártyás fizetés. Ezt a hagyományos betéti kártyával történő fizetés követi 27 százalékkal, a hitelkártyás fizetések aránya pedig 10 százalék.

A hitelkártya keret költésnél a tavalyihoz hasonlóan az idén is körülbelül 70 ezer forint felhasználását tervezik a megkérdezettek.

Azok, akik hitelt is felvesznek a karácsonyi ajándékok vásárlásához, jellemzően a költségek 24 százalékát tervezik ilyen módon fedezni, ebben nincs változás az előző évhez képest.

Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője a közleményben rámutatott arra, hogy egyre inkább a tudatos hitelfelvétel jellemzi az embereket, jobban átgondolják, a lehetőségeikhez mérten mire és milyen típusú hitelt vegyenek igénybe.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A karácsonyi internetes vásárlások biztonságosan
  Évről évre többet költ a magyar lakosság a karácsonyi ünnepekre
  Mire figyeljünk ajándékozáskor?
  Mit ajándékozzunk férfiaknak?
  Mikor ajándékoz a magyar?
  Idén többet költenek játékokra a szülők
  Karácsony a Bónusz Brigád szerint
  A legerősebb karácsonyi szezonjára számít a szállodaszövetség
  Fajátékok a Lidl-től karácsonyra
  Még mindig kihívás a karácsony az e-kiskereskedelemben
  52 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra
  27 ezret költenek a fiatalok ajándékra
  A tavalyinál többet költ idén karácsonykor a lakosság
  Elővigyázatosság az okos karácsonyi ajándékokkal

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok megszokták az erős üg...
Sokan akár fel is mondanának rug...
Mi a sikeres karrierváltás titka...
A nők helyzete a munkahelyeken