Hírek
23448 hír az adatbázisban
Átadták Budapest Építészeti Nívódíját
Marketinginfo.hu - 2018-11-21 12:29
Design

A Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ és a Graphisoft Park Fogadóépülete kapta az idei elismerést.

A X. kerületi Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ és a III. kerületi Graphisoft Park Fogadóépülete nyerte el idén Budapest Építészeti Nívódíját, amelyet 2018. november 15-én, ünnepélyes keretek között adtak át a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
Budapest egyedi arculatát lenyűgöző organikus adottságai mellett épített öröksége és jövőbe mutató modern és korszerű épületei adják. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara nyílt pályázatot hirdetett Budapest Építészeti Nívódíja 2018 címmel az építészeti és környezeti kultúra fejlődése érdekében. A pályázat célja, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében.

Budapest Építészeti Nívódíját, amely 1 millió forint pénzjutalommal, emlékplakettel és elismerő oklevéllel jár, a X. kerületi Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ létesítése nyerte el. Az építész tervezők: Vikár András DLA, Lukács István és Gál Árpád. Az idei Nívódíjat kapta még az óbudai Graphisoft Park Fogadóépület kialakítása, amely Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa és Kun Tamás építészek közös munkája.

Kiemelt dicséretben és az ehhez járó 500 ezer forintos díjazásban részesült a XII. kerületi Új Hegyvidék Galéria, a Palatinus Strandfürdő műemléki főépület, a X. kerületi Felnőtt és Gyermek Háziorvosi Rendelő és a XI. kerületi őrmezői P+R Parkoló és Pavilon.

Budapest Építészeti Nívódíja 2018 bírálóbizottságának munkájában dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elnöklete mellett szakmailag elismert, rangos építészek vettek részt. A Bírálóbizottság tagjai: Mártonffy Miklós Budapest főépítésze, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály főosztályvezetője, Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Csomay Zsófia Primadíjas, Ybl-díjas belsőépítész, Kovács Csaba Ybl-díjas építész, a MOME Építészeti Intézet mb. intézetigazgatója, Aczél Gábor Ybl-díjas építész és Z. Halmágyi Judit Pro Architectura díjas építész.

"1873. november 17-én Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítésével létrejött Budapest. A város a magyarság történetének egyik, ha nem a legsikeresebb vállalkozása. A Nívódíj átadásának ehhez a dátumhoz igazítása azt hivatott jelezni, hogy mindaz, ami ma Budapesten épül, amivel a város jövőjét is építjük, az ennek a vállalkozásnak szerves része, sőt, alapvető összetevője." - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra a díjátadón, majd hozzátette, hogy a városvezetés szeretné elismerni és mindenkivel kicsit jobban megismertetni azokat a munkákat, amelyek méltóak a város történetéhez és örökségéhez, amelyek maguk is Budapest időtálló ikonikus épületei lesznek a következő évtizedekben.

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze külön köszönetét fejezte ki a pályázó építészeknek és a pályázatot lebonyolító Budapest Építészeti Kamara munkatársainak. "Használjuk ezeket az épületeket és örüljünk nekik, mert értünk épültek, értünk szépek és hasznosak. Köszönjük továbbá azoknak, akik mindezt létrehozták, legyünk hálásak mindenkinek, akinek a legcsekélyebb része volt is benne."

"Vitruvius szerint az építészetnek három aspektusa van, firmitas (szilárdság), utilitas (hasznosság) venustas (szépség), amelyek nem az akarat oldaláról, hanem a megismerés és megértés irányából tárulhatnak csak fel. Ebben az értelemben a rangsorolás a Nívódíjnak nem célja, hanem talán megbocsájtható eszköze, hogy az építészet rejtett értékeit minél szélesebb rétegekkel megismertethessük." - fogalmazott beszédében Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke.


NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Zöld építészeti megoldásokban gazdag irodaházat avattak fel
  A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták
  Velencei Építészeti Biennále 2018
  Újabb magyar építészek kaptak díjat a Holcim Awards világversenyen
  Futurisztikus stand a Construmán

További hírek ebben a kategóriában

Hogyan legyen a kis lakás is diz...
Milyen a tökéletes alap egy make...
3D szobrok – térlátás és k...
Varródobozok és varrókosarak a h...