Hírek
22795 hír az adatbázisban
Egyre tudatosabbak a fiatalok a pénzügyeikben
Marketinginfo.hu - 2018-11-09 13:06
Kutatás

A 19 és 29 év közöttiek több mint 44 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással - ez derült ki a K&H ifjúsági indexének 2018 második negyedéves adataiból.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő éppen azért jött létre, hogy segítse a fiatalok pénzügyi szemléletváltását - az ifjúsági indexből pedig az látható, hogy fokozatosan javul a fiatalok pénzügyekhez való tudatos hozzáállása.

A takarékossági világnap azért született, hogy a takarékoskodás, s vele a pénzügyi edukáció megfelelő figyelmet kapjon, ezért ezen a napon érdemes megnézni, hogy állnak a hazai fiatalok ehhez a kérdéshez. "8 évvel ezelőtt indítottuk útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, és ez idő alatt felnőtt egy általános iskolás generáció. A kezdetektől arra törekszünk, hogy naprakész pénzügyi tudást adjunk át, amit a gyakorlatban is értőn tudnak használni. A verseny iránt évek óta egyre nagyobb az érdeklődés és a 2018 második negyedévében végzett felmérés is azt mutatja számunkra, hogy a fiatalok nyitottak a pénzügyeikkel kapcsolatos új ismeretekre és egyre tudatosabban kezelik azokat" - mondta Horváth Magyary Nóra a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A K&H ifjúsági indexéből kiderül, hogy a 19 és 29 év közötti fiatalok megtakarítási viselkedése nagyon különböző. 27 százalékukra jellemző a leginkább tudatos attitűd, ők minden hónap elején félretesznek egy adott összeget. Fordítva gondolkozik minden ötödik fiatal: ők a hónap végén megmaradt pénzt teszik el, 31 százalék pedig csak alkalmanként takarít meg, amikor épp úgy alakul, hogy maradt pénzük a hónap végén.
A maradék 22 százalék úgy nyilatkozott, hogy semmilyen módon nem takarít meg. A megtakarítások hiánya leginkább a munkanélküliekre (43%) és a nyugati megyékben élőkre (31%) volt jellemző, legkevésbé pedig Budapestre, ahol csak 13 százalék nem tesz félre valamilyen összeget minden hónapban.

Összességében megtakarítással a megkérdezett fiatalok 44 százaléka rendelkezett, ami illik a 2017 hasonló időszaka óta tapasztalt mérsékelten növekvő tendenciába. Az aktív keresők esetében ennél természetesen magasabb az arány, 52 százalékuk rendelkezik megtakarítással.

A K&H ifjúsági indexe szerint, ami a megtakarítási célt illeti, a legtöbben azok a fiatalok voltak, akik lakásvásárlást említettek megtakarítási célként (51%). Nagymértékben nőtt azok aránya, akik nem említettek konkrét célt, csak általános tartalékot, ők tették ki a megkérdezettek 43 százalékát.

A megtakarítások átlaga közel 400 ezer forint volt 2018 második negyedévében, ez az összeg pedig az iskolai végzettség növekedésével együtt emelkedik. Az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek átlagosan 270 ezer forint megtakarítása van, addig a magasabban képzett válaszadók átlagosan 1,7 millió forinttal rendelkeztek.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A fiatalok csupán 31 százaléka tudná legalább fél évig kihúzni a megtakarításaival
  A K&H a pénzügyi szektor Legvonzóbb Munkaadója
  A fiatalok többségének nincs pénze elköltözni a szülőktől
  A fiatalok fizetésemelésre számítanak
  Biztos és jól fizető munkahelyet szeretnének a fiatalok
  A fiatalok alkalmazkodása a változásokhoz
  Javítani kellene a fiatalok jövőjét támogató előtakarékosságon
  A munkanélküli fiatalok fele elhagyná lakhelyét, ha máshol kapna munkát
  Rekordot produkáltak a dolgozó fiatalok
  27 ezret költenek a fiatalok ajándékra
  A fiatalok 66 százaléka fizetésemelésre számít
  A fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítését támogatja a KPMG

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok megszokták az erős üg...
Sokan akár fel is mondanának rug...
Mi a sikeres karrierváltás titka...
A nők helyzete a munkahelyeken