Hírek
22795 hír az adatbázisban
Nőtt a pénzügyi területen dolgozók bére
Marketinginfo.hu - 2018-10-30 14:16
Kutatás

Közel 39 ezer új állást hirdettek meg az elmúlt 3 hónapban Magyarország legnagyobb álláskereső portálján.

A Profession.hu legújabb, Q3-as adatokat feldolgozó riportja szerint továbbra is a betanított munkásokra, valamint a bolti eladókra van a legnagyobb kereslet, ugyanakkor az adminisztrátor állásokra jelentkeznek a legtöbben. Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is.

A júliusi-szeptemberi időszakban 12 százalékkal növekedett a hirdetők, és 11 százalékkal a Profession.hu felületeire feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az állásportál jelentése szerint mindeközben 18 százalékkal többen regisztráltak a portál adatbázisába, A legmagasabb emelkedés a hirdetők számában Budapesten, Komárom, Baranya valamint Borsod megyékben volt, ahol egyaránt 9 százalékkal több cég keresett munkaerőt.

Érezhető a növekvő hiány az oktatási és egészségügyi szektorokban

Százalékosan az oktatás (+39%), egészségügy (+31%), vendéglátás (+26%) kategóriák emelkedtek a legtöbbet, tehát a kategória általános méretéhez képest arányaiban ezeken a területeken nőtt legjobban a feladott hirdetések száma. Számszerűen ugyanakkor a legtöbb cég szakmunka, pénzügyi feladatok, adminisztráció, valamint szállítás kategóriákban keres munkavállalókat. Az IT programozás, a marketing, és az értékesítési területeken a nyitott pozíciók száma alig változott az előző év hasonló időszakához képest. Megyei szinten a feladott hirdetések növekedésében kiemelkedő Somogy (26%), Heves (24%) és Baranya megye (22%).
Nincs béremelés, nincs munkás

A jelentkezések átlagosan 5 százalékkal növekedtek az előző év hasonló időszakához képest. Jelentős a változás az egészségügy kategóriában (+49%), valamint szakmunka területen (+22%), ami hozzávetőleg megegyezik a kategóriában feladott hirdetések számának növekedésével. Továbbra is szintén együtt mozog a kereslet és kínálat a vendéglátás kategóriában ahol 26%-kal több jelentkezés történt, mint tavaly ilyenkor. Ebben a negyedévben adminisztráció, gyártás termelés, IT üzemeltetés, mérnök kategóriákban jobban növekedtek a hirdetés feladások, mint a jelentkezések. Ezeknél a munkaköröknél megfigyelhető, hogy az ajánlott bér összege stagnált 2017-hez képest (ez egész éves adat).

A könyvelőket is igyekeznek magasabb bérrel csábítani

A kategória hirdetésszáma 20%-kal emelkedett, ezen belül az elemző, tanácsadó (+22%), kontrolling (+37%), könyvelés (+13%), könyvvizsgáló, belsőellenőr (+19%), pénzügyi asszisztens (+37%), pénzügyi, számviteli vezető (+69%) iránt növekedett az igény. Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni és ebben a negyedévben végre megindult a szakmunkások jelentkezéseinek száma is, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is.

A könyvelő már évek óta az egyik legtöbbször meghirdetett pozíció, ahol idén (teljes évi adat) 15 százalékkal több bért ajánlottak a munkaadók, mint 2017-ben. 2018-ban nettó 255 000 Ft az átlag ajánlott bér ebben a szektorban. A végzettség ezen a területen fontos, középiskolai végzettséggel 229 000 Ft, főiskolai végzettséggel 315 000 Ft, egyetemi végzettséggel 332 000 Ft az ajánlott nettó bér. Emellett a különféle juttatások is pozitívan hatnak a jelentkezőkre, ugyanis a jellemzően cafetériával és szakmai továbbképzésekkel kiírt állásokra 94%-kal többen jelentkeznek.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hol várják a legjobb állásokat?
  Az átlag kétszeresét keresték a pénzügyi szektorban

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok megszokták az erős üg...
Sokan akár fel is mondanának rug...
Mi a sikeres karrierváltás titka...
A nők helyzete a munkahelyeken