Hírek
22817 hír az adatbázisban
Nem bíznak benne, mégis a Facebook a kkv-k kedvence
Marketinginfo.hu - 2018-10-29 10:03
Digitális

Tíz év alatt megtízszereződött a kis- és közepes cégek által használt marketing eszközök száma.

Még mindig a Facebook dominál a kkv-k eszköztárában, de a felszín alatt már érezhetően romlik a megítélése: csökken a hatékonysága, nem tartják hitelesnek és nem bíznak benne - ismertette a tíz éve folyó felmérés legfrissebb eredményeit Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő a napokban rendezett 10. Marketing Expon.

2009-ben, amikor első alkalommal került elvégzésre a kutatás, 11 eszköz közül választhattak a kkv-k, ma több mint 100 közül! A tíz leggyakrabban használt marketingeszközből öt még mindig a kék óriáshoz köthető.

A listát idén is a Facebook céges oldal vezeti (64%), a második leggyakrabban használt eszköz a honlap (50%), amit a Facebook hirdetés (47%), majd negyedikként az ajánlás (45%) követ. Erősödött a blog használatának a népszerűsége (37%), négy helyet javítva az 5. leggyakrabban használt eszköz.

Először került 10 közé az Instagram (33%). Tavalyi a 15. helyről a 7. helyre ugrott, köszönhetően a platformot birtokló Facebook munkálkodásának. A GoogleAds évek óta bebetonozta magát a toplistába és stabilan őrzi a pozícióját. A keresőoptimalizálás (29%) évről-évre veszít a népszerűségéből, idén a 10. helyre csúszott.

A legnépszerűbb kkv marketingeszközök 2018:
 
  • 1. Facebook céges oldal
  • 2. Saját honlap
  • 3. Facebook hirdetés
  • 4. Ajánlás
  • 5. Blog, saját honlapon (+4)
  • 6. Facebook post kiemelés (-1)
  • 7. Instagram oldal (+8)
  • 8. GoogleAds
  • 9. Facebook csoport
  • 10. Keresőoptimalizálás (-3)


A Facebook elherdálja a bizalmat

"Ha nem a gyakoriság, hanem a hatékonyság szempontjából vizsgáljuk a kkv-k által használt marketing eszközöket, kiderül, hogy a Facebook körül végbement változások nem múltak el nyomtalanul. Ha Mark Zuckerberg tovább feszíti a húrt, elfordulnak a kisvállalati hirdetők" - állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

Ugyanis, ha a hatékonyság szempontjából vizsgáljuk a marketing eszközöket, a Facebook már nem szerepel olyan jól. Csak a Facebook hirdetés került a 10 leghatékonyabbnak értékelt eszköz közé ötödikként, míg egy évvel ezelőtt a 3. volt. A Facebook céges oldal ma a 16., de 2017-ben még az 5. leghatékonyabb eszköz volt. A Facebook üdvöskéje az Instagram oldal, hatékonyság szerint csak a 20. A leghatékonyabb marketing eszköz a válaszadók szerint továbbra is az ajánlás. Talán nem véletlen: ma a bizalom a legnagyobb érték.

Márpedig úgy tűnik a Facebook épp a bizalmat herdálja el

A válaszadók 59%-a bízik a Google-ben mint hirdetési eszközben, míg a Facebook-ban 48%. Még beszédesebb, hogy mint információ forrást a Google-t a válaszadók 57%-a tartja hitelesnek, míg a Facebookot 19%.

De ha ez így van, akkor miért a Facebook a népszerűbb? Mert a Facebook hirdetéseket a kkv-k maguk is be tudják állítani olyan egyszerű, míg a GoogleAds kezeléséhez - a többségnek - szakember kell. Összehasonlításképpen: a Facebook hirdetést a válaszadók 82%-a végzi házon belül, míg a GoogleAds kezelését 64%. Természetesen ennek a képnek a kialakulásában szerepe van az ingyenes elérés korlátozásának, valamint az adatkezelési botrányoknak is - magyarázza Wolf Gábor.

Ami divatos nem feltétlen hatékony

Már-már frusztrálóan nagy a választék marketing eszközökből, amit egy kisvállalkozás vezetője, vagy marketingese egyre nehezebben lát át. Ebben a helyzetben sokan választják a divatos és kényelmes, saját maguk által üzemeltethető marketing eszközöket a hatékony megoldások helyett.

Wolf Gábor szerint azonban óriási hiba sok időt és pénzt fecsérelni a divatos eszközökre. Egy kkv számára 3-4 bevált, hatékony eszköz alkalmazása javasolt, ami mellett lehet 1-2 divatos, kockázatosabb eszközzel kísérletezni.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  TikTok Hirdetés vs. Facebook hirdetés (x)
  A kkv-k globális helyzetéről szóló jelentés
  2018 legeredményesebb márkaoldalai a Facebookon
  Nem használják, fogyasztják a közösségi médiát a szakemberek
  A Facebookkal és a Google-lel senki sem veheti fel a versenyt
  Így használják az internetet a nagyvállalatok
  A legtöbb új rajongót gyűjtő szállodák a Facebookon
  Egymillió vállalat a Facebook Blueprinten
  Magyarországon is elérhető a Facebook álláskereső funkciója
  A Facebook dróton rángatja a cégeket
  Itthon is elérhetővé vált a Facebook Marketplace

További hírek ebben a kategóriában

Időmegtakarítás digitális HR seg...
Hogyan találd meg az ideális lap...
Szereld fel programozható vezérl...
Mi mindenre jelenthet megoldást ...