Hírek
23448 hír az adatbázisban
Gyermekbarát város program
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2018-09-07 16:34
Outdoor/indoor

A Fővárosi Önkormányzat nyújtott támogatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) részére, közösségi és közterületi innovatív koncepciók, urbanisztikai és a városi élet design személetű projektek megvalósítására.


A kutatási munka során azt vizsgálták az alkotók, hogy a mindennapi útvonalat a játszóterektől az óvodáig és iskoláig hogyan lehetne még színesebbé és izgalmasabbá tenni. Ennek eredményeként született meg a Gyermekbarát város program, amely Budapesten elsőként a Józsefvárosban valósult meg. Az elfogadott koncepció keretében 2018. tavaszán különböző érdekes felfestések - például dinoszaurusz-lábnyomok, a Naprendszer bolygói vagy épp szorzótábla - kerültek ki a VIII. kerület több helyszínére. Szeptember elején, az óvoda- és iskolakezdésre pedig Csepelen bukkantak fel a különleges járdafestések. A fejlesztéssel a 3-10 év közötti óvodás és iskolás gyermekeket szeretné a Főváros megcélozni.

"Nagyon fontosak a gyerekek Budapest életében, valamint fontos, hogy mi, felnőttek odafigyeljünk rájuk. Az óvoda- és iskolakezdés még inkább arra figyelmeztet bennünket, valamint a városvezetést is, hogy fokozottan és okosan foglalkozzunk a gyerekekkel, hiszen minden egyes tanévkezdet új célokat, új kihívásokat állít a kicsik elé is. A Gyermekbarát város program járdafestményeivel színesebbé és szerethetőbbé kívánjuk tenni számukra is a várost, egyúttal bízunk benne, hogy az ismeretterjesztés és a játékos tanítás is felkelti az érdeklődésüket, és örömmel fogadják Budapest több pontján is az izgalmas alkotásokat." - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Csepel Önkormányzata is csatlakozott a Főváros által életre hívott programhoz, az idei iskolakezdésre elkészült alkotások már felfestésre is kerültek a kerület hét frekventált, gyerekek által napi szinten látogatott pontján.

"Nagy örömmel támogattuk a kezdeményezést, már csak azért is, mert kerületünk hosszú ideje kiemelten kezeli a csepeli családokat, gyermekeket. Ezt bizonyítja a Csepeli Gyermeksziget Program is, melynek keretében az elmúlt években számos családokat érintő pozitív intézkedés született, többek között bölcsőde- és óvodaudvarok, valamint játszóterek újultak meg. Úgy gondolom, hogy ezek a különleges és egyedi járdafestések nemcsak vidámabbá teszik a szeptemberi óvoda- és iskolakezdést, hanem interaktív módon új ismeretekkel is gazdagíthatják a csepeli gyermekek tudását" - mondta Borbély Lénárd polgármester.

A járdafestmények különböző témaköröket ölelnek fel, és mindegyikhez tartozik egy-egy újragondolt, látványos feladvány vagy jellegzetes szimbólum: ugróiskola, szorzótábla vagy épp az óra működése. A dinoszauruszoknál 1:1-es lábméreteket láthatunk felfestve viszonyításként,, de a gyerekek megismerhetik azt is, hogy milyen bolygókból áll a Naprendszer, és találkozhatnak az időmértékes ugróiskolával is Varró Dániel versrészlete alapján.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és az alkotók - a MOME EcoLab kutatócsoportja - olyan példaértékű modellnek szánják, melyet a jövőben több budapesti kerületben is örömmel megvalósítanának. Idén ősszel még csatlakozik az I., III., V., XII., és XVII. kerület is a Gyermekbarát városhoz, így hamarosan még több budapesti utcán sétálva találkozhatunk a játékos járdafestményekkel.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Több mint egy millió forintos ösztöndíjra pályázhatnak a dizájnerek
  A 1080P Reklámügynökség Somersby kampánya
  Óriási oroszlán a Hungária körúti felüljáron
  Egyedülálló fényfestésre készül a Főváros
  Idén is megépült Budapest világhírű Adományfája

További hírek ebben a kategóriában

Egyesült a két svéd outdoor márk...
2319 műanyag kupakból rakták ki ...
Különleges taxi járja Budapest u...
Csekk helyett tej