Hírek
23447 hír az adatbázisban
A PET Kupa a tiszta vizekért
Marketinginfo.hu - 2018-08-21 11:42
Outdoor/indoor

A WWF Magyarország PET-hajója, a Vízipanda ismét részt vett a hulladékderbin, és idén határon átnyúló együttműködéssel emeltek következő szintre a Tisza megtisztítását.

A 10 napig tartó PET Kupa 2018. augusztus 4-12-ig zajlott 70 folyamkilométeren át, a hajók a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszt tettek meg - egy kárpátaljai előfutammal kiegészítve -, miközben a résztvevők összegyűjtettek a vízben és az egyes partszakaszokon található rengeteg hulladékot.

A PET Kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése. A WWF Magyarország csapata idén is részt vett a civil kezdeményezésben saját hajójával, a Vízipandával, amely a tavalyihoz képest kicsit más, de hasonlóan tetszetős formában szállt vízre. Ebben az évben ráadásul kibővült a Vízipanda legénysége: a WWF Ukrajna egy kis csapata is csatlakozott a futamhoz!

A PET Kupa - ami a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára hívta fel a figyelmet a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság segítségével - mára nemzetközi jelentőségű környezet- és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A probléma a határokon túlról érkező, sokszor akár ezer tonnát is elérő palackáradat, ami világossá teszi, hogy Magyarországon is hatalmas mennyiségű hulladék folyik át, melynek jelentős része hazánkban reked.

A műanyagok használata mára elképesztő méreteket öltött, és európai szinten is mindössze 30%-át hasznosítjuk újra, miközben globális szinten percenként mintegy egymillió műanyag palackot vásárolunk. Kína után Európa a második legnagyobb műanyag-előállító évi közel 60 millió tonna műanyaggal, melynek közel fele, 27 millió tonna válik hulladékká. Tengereinkben már 150 millió tonna műanyag hulladék úszik, amelyhez évi 12-13 millió tonnányi ömlik hozzá. A műanyagok súlyosan veszélyeztetik a tengeri élővilágot, továbbá bekerülnek a táplálékláncba, így az emberek tányérjára is visszajutnak.

"A műanyag hulladék az elmúlt néhány évtized alatt globális problémává nőtte ki magát és mára az éghajlatváltozáshoz hasonló krízishelyzethez vezetett. Minden kezdeményezésnek helye van, amely ezen a helyzeten próbál javítani. A PET Kupa egyike a legkreatívabb hazai kezdeményezéseknek, amely megmutatja, hogy együtt képesek vagyunk már egy hét alatt rengeteget tenni, és több tonna hulladéktól megszabadítani második legnagyobb folyónkat" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  WWF Nagy Ugrás az EFOTT-on
  Milyen víztisztítót vegyünk elsőre? (x)
  17 milliárd kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki évente
  A Nagy Ugrás a WWF szervezésével
  Elrajtolt a Vízipanda
  A WWF Nagy Ugrás
  Reklámdíjat nyert a WWF filmje
  Együttműködik a WWF és a Duna Plaza
  Elismerés a medvés-gördeszka kampánynak
  Sikeres a Coca-Cola WWF összefogás
  Tízezrekkel csobbant a WWF és Coca-Cola

További hírek ebben a kategóriában

Egyesült a két svéd outdoor márk...
2319 műanyag kupakból rakták ki ...
Különleges taxi járja Budapest u...
Csekk helyett tej