Hírek
23270 hír az adatbázisban
Megnyílt a POP-UP park Budapest szívében
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2018-06-26 15:16
Outdoor/indoor

Innovatív és egyben művészi arculatváltáson esett át tavaly nyáron a Városháza park, Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi köztere.

Az idén is megépülő POP-UP parkban ezúttal a sport került előtérbe, hiszen több kihelyezett eszköz segítségével mozoghatunk a szabad levegőn éjjel-nappal. A park helyszíne lehet egy délelőtti megbeszélésnek vagy akár munka utáni szabadtéri edzésnek is, így nem csak lemerült telefonunkat, de magunkat is feltölthetjük a pálmafák árnyékában.

A Budapest Főváros Önkormányzata támogatásában megvalósuló POP-UP park nem a hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy, immár második alkalommal visszatérő városfejlesztési kuriózum Budapest szívében.

A térátrendezés a nemzetközileg is ismert és elismert Hello Wood partnerségével történt, akik a korábbi munkáikhoz hasonlóan egyedülálló ötletekkel tervezték át a parkot. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve kialakított színes rongyszőnyegeket idéző "hullámvonal" mottójú installációjuk, mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítő árnyékoló vitorlák pedig tovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket. A fociláz a parkot is elérte, így a helyet kapott a foci vb-re reflektáló lelátó installáció is. "A korábbi évhez képest, a visszajelzésekre reagálva jelentősen növeltük az ülő és árnyékoló felületet, amelyet még különleges növényvilággal és esti fényekkel egészítettünk ki." - emelte ki Ráday Dávid a Hello Wood társalapítója.

"Biztos vagyok benne, hogy a budapestiek és a turisták nagy örömmel fogják használni a parkot, ami egy új budapesti attrakció a nyári időszakban. A POP-UP Park jó példája, hogy a jövő technológiai újításai, egyedi közterületi megoldások révén egy olyan városi tér alakítható ki, ami messze túlmutat önmagán és valódi közösségi teret hoz létre a Városháza előkertjeként, játszva a tér adta lehetőségekkel, formákkal és a fa egyedi megmunkálási megoldásaival. A Fővárosi Önkormányzat támogatásában megvalósuló POP-UP park nem hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy ideiglenes városfejlesztési kuriózum." - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Az idei év különlegességeként - utalva Budapest 2019-es Európa Sportfővárosa címére - a fókusz a sportoláson, a szabad levegőn való mozgáson van, erre igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők a különböző sporteszközök telepítésével. A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő teqball és ping-pong asztal idén is helyet kapott. A HardBodyHang jóvoltából kihelyezett street workout eszköz egy olyan tornapálya, melyet amatőr és profi sportolók egyaránt tudnak használni. A street workout reneszánszát élő mozgásforma, melynek népszerűsége épp az egyszerűségében rejlik. A városi környezet számára tervezett tornapálya bárki számára elérhetővé teszi a mozgást a szabad levegőn. A közösségi sport és az együttmozgás, valamint az ingyenes sportolási lehetőség a város szívében igazi kuriózum Budapest életében. A testmozgáson kívül az agyunkat is tornáztathatjuk a parkban, hiszen az építők több sakktáblát is kihelyeztek.

Kovács Katalin olimpiai, világ és Európa-bajnok kajakozó harminc éves sportmúlttal a háta mögött a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében, és kiemelte, hogy minden sportszerető ember csak örülhet egy ilyen parknak a város szívében, ami lehetővé teszi a mindennapi mozgást. "Kalandra fel, sportoljunk rendszeresen, és éljük át azt, amit a sportolás ad nekünk; testnek, léleknek és az egészségünknek egyaránt" - zárta köszöntőjét minden idők legeredményesebb női kajakozója.

Különlegessége még a parknak egy magyar startup, a Platio által fejlesztett speciális járható napelem. Segítségével a parkban pihenők 100% helyben termelt zöld energiával tölthetik fel mobiltelefonjaikat, laptopjaikat. A technológia emellett kerti térkőként otthonokban is alkalmazható mint egyedi napelemes rendszer.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az ALDI-nál is kezdődik a fesztiválszezon
  IKEA Pop-up bemutatüzletek és terjeszkedés
  Az Allee Art Gallery-ben kortárs képzőművészek alkotnak
  Pop-up üzletek az ALDI-tól
  Pop-up futó-stadion a Nike létrehozásával
  Mini szupermarket nyílt egy buszmegállóban
  Balkonról ébreszt az Omnia
  Budapest legmenőbb teraszát keresik

További hírek ebben a kategóriában

Különleges taxi járja Budapest u...
Csekk helyett tej
Amit az előszoba sugall a lakás ...
Ezeket a dolgokat érdemes mérleg...