Hírek
23423 hír az adatbázisban
A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták
Marketinginfo.hu - 2018-06-20 10:41
Design

A nemzetközi elismerésért 44 ország, közel 600 nevezett építészeti projektjét vizsgálta meg a szakértői zsűri.

Öt kategóriában hirdettek győzteseket a világ legkülönlegesebb és leginnovatívabb téglaépületeinek versenyén, a Wienerberger Brick Award 2018-on. A nyolcadik alkalommal megrendezett versenyen a független, szakmai zsűri a 44 ország, közel 600, téglát felhasználó építészeti projektje közül választotta ki az 5 kategóriagyőztes, köztük két nagydíjas, illetve a két különdíjas alkotást.

A 34 ezer euró összdíjazású versenyen az "Otthon érzem magam" (Feeling at home), az "Együtt élünk" (Living together), az "Együtt dolgozunk" (Working together), a "Közösségi terek megosztása" (Sharing Public Spaces), illetve a tégla különleges, újszerű felhasználási módjait elismerő "Eredeti építészeti megoldások" (Building outside the box) kategóriájában mérettettek meg az épületek.

"Az idén versenybe szálló projektek kiemelkedő innovációikkal nyűgözték le a zsűrit. A merész és kreatív építészeti koncepciók mind a fenntartható és előremutató életterek kialakítását célozták, miközben az építészet legfontosabb igazodási pontját, az egyént tartották szem előtt" - mondta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG vezérigazgatója. "Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sok városi projekt ad választ társadalmi kihívásokra, a természetes, kerámia építőanyagok felhasználásával élhető tereket kialakítva" - tette hozzá.

A verseny egyik idei nagydíjasa, egyben az "Együtt élünk" kategória győztese a belgiumi Westkaai Towers 5 és 6 épülete lett, amely két épület egy nagyobb lakóprojekt részeként jött létre.

A másik nagydíjat a bázeli Kunstmuseum kibővítése kapta, a svájci épület a "Közösségi terek megosztása" kategória első helyezettje is lett. A komplexum homlokzatát égetett téglából hozták létre, amelyeket azonban - nitrogén segítségével - a sárgás-vöröses árnyalat helyett szürkévé tettek.

Az "Otthon érzem magam" kategóriában a zsűri az Atlas House épületét találta a legjobbnak. A Hollandiában, egy apró telekre tervezett, háromszintes lakóház kívül és belül is téglaborítást kapott.

Az "Együtt dolgozunk" kategóriájában egy vietnámi műteremlakás remekelt. A Tropical Space tervezte Terra Cotta Studio elnevezésű épület egy kerámiaművész otthona és munkahelyeke, ahol a szokatlan homlokzati megoldás nemcsak megjelenésében, de a levegő átengedésével az épület hőmérsékletének szabályozásában is szerepet játszik.

Az "Eredeti építészeti megoldások" idei nyertese a Värtan Bioenergy CHP erőmű Stockholmban, amely a világ legnagyobb, városi, biomasszán alapuló kogenerációs erőműve, hajlított homlokzatát pedig függőleges téglaelemek borítják.

Különdíjat érdemelt a San Bernardo kápolna az argentin pampákon, amelynek atmoszféráját - vezetékes víz és elektromosság hiányában - kizárólag a napfény és a természet határozza meg, az épület előtti faoszlop árnyéka pedig napi egyszer egy keresztet formáz a falakon.

A másik különdíjat a spanyolországi Vilanova de la Barca templomának felújítása érdemelte ki. A 13. századi épületet a spanyol polgárháború idején rombolták le, újjáépítése pedig, a tégla és a kerámiacserepek segítségével a történelmi épületszövet és a jelen innovatív megoldásainak sajátos összekapcsolódása.

Az idei verseny tapasztalatai arra mutatnak rá, hogy - főként városi környezetben - az építészeti innováció, a vonzó, de egyben fenntartható lakó- és munkahelyek iránti igény egyre nagyobb, miközben a települések az épített környezet és az ott lakó emberek közötti harmónia megteremtésére is törekszenek. Az esztétikai, technológiai, minőségi és fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontok éppen ezért helyezik előtérbe az olyan, versenyképes árú és természetes építőanyagokat, mint az agyagból készülő kerámiatégla és -cserép.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Masszív szerkezetek rétegragasztott fagerendából (x)
  Gyephézagos térkő: hogy megmaradjon a zöldfelület is (x)
  Átadták Budapest Építészeti Nívódíját
  Átadták Magyarország első pozitív falát

További hírek ebben a kategóriában

Milyen a tökéletes alap egy make...
3D szobrok – térlátás és k...
Varródobozok és varrókosarak a h...
Ma már nem ciki művirág csokorra...