Hírek
22112 hír az adatbázisban
Energiaitalon pörög Budapest
Marketinginfo.hu - 2018-06-04 11:02
Kutatás

44 millió liter energiaital fogy országszerte, ennek mintegy harmada Budapesten és környékén.

A vizsgaidőszak és a fesztiválszezon felpörgésével párhuzamosan emelkedik az alapvetően népszerű energiaitalok fogyasztása is: értékbeli forgalma 2017. április és 2018. március között 28 milliárd forint fölött mozgott, és a kategóriából 44 millió liternyi fogyott Magyarországon a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint. Mindez 9 százalékos értékbeli és 4 százalékos mennyiségi növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az ízesítés nélküli üdítő után a tuttifrutti íz a favorit, a mennyiségi forgalom közel hatvan százalékát viszi el ez a kettő.

Mind nagyobb lendülettel serkenti magát a magyar: az energia- és sportitalok népszerűsége évek óta folyamatosan növekszik; a kategória rendszerint a Nielsen által mért 90 élelmiszerkategória top 20-as listáján szerepel. Jóllehet, a kategória fogyasztása egész évben kimagasló, a kora nyári-nyári hónapokban abszolút sláger, a teljes éves forgalom 28 százalékát a vizsga- és fesztiválszezonban vásároljuk.

Az energiaszint felturbózására 28 milliárd forint fölött költöttünk 2017. április és 2018. március között, ez értékben 9 százalékkal több az előző év azonos időszakában mért adatoknál. Mennyiségben 4 százalékkal nőtt a piac, az elmúlt tizenkét hónapon során ez 44 millió liter megvásárolt energiaitalt jelentett. Az értékbeli forgalom egyharmadáért Budapest és környéke felel, de Északkelet-Magyarországon sem vetik meg az éberséget (a forgalom közel egynegyede itt realizálódik). Délnyugat-Magyarország lakossága ezzel szemben hisz a saját tempó örömében: a régió az összértékesítés mindössze 12 százalékát viszi.

Nem vagyunk finnyásak boltválasztást illetően, hiszen a különféle kereskedői csatornák közel azonos szeletet hasítanak ki a teljes piacból, ám a kisebb szervezett és független boltok kimondottan jól teljesítenek (az összesített értékbeli forgalom közel fele az övék). A diszkontok és benzinkutak "belehúztak", ez a két csatorna fejlődött a legdinamikusabban, értékben kétszámjegyű növekedést mutatott.

"Az energia- és sportitaloknak régóta bérelt helyük van a top 20 élelmiszerkategória között" - mondta Hajdu Csongor, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője. "Nyáron különösen meglódul a kategória értékesítése, amelynél leginkább a 201-250 ml-es kiszerelések és a gyártói márkák tarolnak."

Ami az ízeket illeti, a hagyományos energiaitalok mellett szeretjük a tuttifrutti ízt, amely kettő az összesített kategóriaeladás közel 60 százalékát adja. Az egyéb ízek, mint alma, szőlő; stb. piaci részesedése értékben elenyésző.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mivel pörgeti magát a magyar?
  Italdoboz-gyárat adott át a Hell cégcsoport
  A fiatal nőknél a kávé, a férfiaknál az energiaital a menő
  Új energiaitallal debütál a Hell
  Díjazták a BUSZESZ energiaitalát
  Idén is MagyarBrands díjas a HELL
  Minden idők legfurább reklámja a Hype energiaitalé?
  Már több mint húsz éve Pécsett készülnek a Red Bull reklámjai
  Besenyei Péter a Red Bull dobozokon

További hírek ebben a kategóriában

A megváltozott munkaképességűek ...
Ismét a Google a legerősebb márk...
Az alkalmazottak fele elégedetle...
Mennyire kell messzire költözni ...