Hírek
22661 hír az adatbázisban
Vácra érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó
MTI + Mediainfo.hu - 2018-04-19 11:23
Outdoor/indoor

Magyarország akkor tud a legtöbbet adni Európának, ha magyar marad, megőrzi és erősíti magyarságát- hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon.

Rétvári Bence a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat keretében érkezett múzeumhajó kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy új világrend van kialakulóban, és száz évvel az első világháború után most végre Magyarországnak nem a vesztes, hanem a győztes oldalon kell állnia.

Hozzátette: ezért is folytat a kormány karakteres politikát, amely a függetlenségen, a szuverenitáson alapul, azon, hogy a nemzeti döntéseket Magyarországon kell meghozni.

Az államtitkár megjegyezte, az új világrendet a migráció kihívásai fogják meghatározni.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere arról beszélt, hogy a magyarság megmaradásának alapvető feltétele a múlt örökségének megőrzése és a hagyományok tisztelete.

Úgy fogalmazott, hogy az 1871-ben épített Lajta monitor páncélzatában benne van az elmúlt csaknem 150 év magyar története, a belgrádi ütközetektől Sztálinváros és a paksi erőmű építésén keresztül egészen a bős-nagymarosi vízlépcső kezdeti munkálataiig. A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már testvérhajójával, a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézen lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháború idején is. 1918-ban - 47 év hadi szolgálat után - azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban "elevátorhajóként" használták.

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta - mint írták - a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig a főváros egyik legszebb pontján, a világörökség részét képező pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz.

A Lajta Monitor Múzeumhajó május 21.-ig lesz megtekinthető vidéki városokban. Mindenhol - a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében - hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hajószállító utánfutók magas minőséggel (x)
  A nagy sikerű Gere Jazz Fesztivált idén is a MINI támogatta
  Országos útra indul a Lajta Monitor Múzeumhajó

További hírek ebben a kategóriában

A Coca-Cola különleges plakátjai...
Alkotások használt gumiabroncsok...
A MÁV bringás reggeli
Igazi \'zöld\' kemping a Szigete...