Hírek
21740 hír az adatbázisban
Gyorsan szorulnak vissza a dízelautók
Marketinginfo.hu - 2018-04-17 10:00
Kutatás

Míg 2013-ban az importált használt autók kétharmada tartozott ebbe a kategóriába, addig tavaly a behozott járműveknek már kevesebb mint fele működött gázolajjal.

Eközben a forgalomba helyezett új autók között a dízelüzeműek aránya 46-ról 32 százalékra csökkent. A Jóautók.hu szerint nem kell attól tartani, hogy a behajtási korlátozások miatt olcsóbbá váló idősebb német dízelautók elöntik az országot: az elmúlt évek kedvezőtlen tapasztalatai miatt a közeljövőben nem várható, hogy tömegek fordulnának újra a dízelmotoros személyautók felé.

"Míg a korábbi években főként az idősebb, bizonytalan előéletű dízelautók jóval magasabb javítási költségeire vonatkozó fogyasztói tapasztalatok erodálták a fogyasztói bizalmat, másfél éve már a dízelbotrány és a nyugat-európai nagyvárosok közeljövőre tervezett behajtási tilalmai is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar autósok is egyre nagyobb arányban kerülik az ilyen dízel járműveket - magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. - Ezt a hozzáállásukat vélhetően az sem fogja komolyan megingatni, hogy a németországi intézkedések előbb-utóbb 10-15 százaléknyi árcsökkenést okozhatnak ennél a járműfajtánál."

Korábban a hazai vásárlók a kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást tartották az autófenntartás legfontosabb paraméterének, ám mostanra az autóvásárlók szélesebb körében is tudatosultak a kockázatok: a magasabb szervizköltségek mellett a kilométeróra-tekerés gyakorisága is magasabb lehet ebben a körben, ami abból adódik, hogy a dízelautók futásteljesítménye átlagosan magasabb, mint a benzineseké. Ezért, bár bizonyára lesznek olyan árérzékeny vásárlók, akik lehetőséget fognak látni a használt dízelautók árának csökkenésében, jelentős változást ez a jelenleg zajló folyamatokhoz képest nem okoz majd.

A vásárlók preferenciáit jól mutatják a Jóautók.hu keresési statisztikái is. Az elmúlt félév során indított kereséseknek csupán 21 százaléka irányult dízel személyautókra, a benzines keresések aránya ennek háromszorosa volt. Azonban míg a korábbi években a dízelhajtás népszerűségének hanyatlása egyértelműen a benzines keresletet növelte, ma már az alternatív hajtású járművek is komoly vonzerőt jelentenek a dízelautóktól elpártolók egy része számára. A keresések 11 százaléka ugyanis már hibrid, további 6 százalékuk elektromos autókra vonatkozott.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Egyre többen vásárolnának dízel autót
  A magyarok továbbra is bíznak a dízelautókban
  Dízelbotrány a Daimler-nél
  Kihalófélben a dízel?
  Csökken a dízel népszerűsége a német autópiacon
  Mélyponton a dízelautók népszerűsége
  Dízelbotrány: gyanús az Audi A3-as modell
  A használt piacon a dízelautó a sztár
  Dízelügy: az Opel a következő?
  Rendeződhet a VW dízelügye az USA-ban
  A dízelbotrány ellenére rekord év az Audinál

További hírek ebben a kategóriában

Bekapcsolódik a hazai kutatás-fe...
Külső szakértők vezetik sikerre ...
Évente ötmilliárdért küzdünk az ...
Felpörgeti a családi vállalkozás...