Hírek
20233 hír az adatbázisban
Tarolt a sonka és a csokinyúl húsvétkor
Marketinginfo.hu - 2018-03-27 15:34
Kutatás

4200 tonna sonka és 900 tonna csokifigura fogyott a 2017-es szezonban a kiskereskedelemben.

Kétszámjegyű értékbeli növekedéssel kimagasló forgalmat bonyolítottak 2017-ben a húsvéti szezonban a hazai kiskereskedők sonka- és szezonálisédesség-eladás tekintetében: 2017. március-áprilisban nyolcmilliárd forintnál is többet költöttünk sonkára, ami 13 százalékkal több az előző év azonos időszakával szemben. A húsvéti édességek forgalma valósággal "kilőtt", hiszen négy és fél milliárd forint fölötti, 28 százalékos értékbeli növekedést regisztrált a Nielsen kiskereskedelmi indexe a 2016-os húsvéti szezonhoz képest.

Ha húsvét, akkor sonka - nem volt ez máshogy a 2017-es húsvéti ünnepekor sem. A hagyományos ünnepi menü részét képező sonkából közel 4200 tonna fogyott, ami 5 százalékos mennyiségi emelkedés 2016-tal szemben. Nyolcmilliárd forintot hagytak ott a magyarok zömében főtt sonkára a kiskereskedelmi egységekben: a főtt sonka ugyanis - a húsvét abszolút királyaként - az összértékesítések 93 százalékát vitte el. A vásárlások háromnegyede a 400 nm-nél nagyobb üzletekben, azaz diszkontokban, hiper- és szupermarketekben történik, ahol mind népszerűbbek az önkiszolgáló pultok is, értékben mért piaci arányuk közel 60 százalék.

A húsvéti ünnep kedvezett az édesszájúaknak is: tavaly mennyiségben egyötödével több, 900 tonna mennyiségű csokoládéfigura fogyott a 2016-os ünnephez képest. Értékben még magasabb forgalmat bonyolítottak a kereskedők: 28 százalékkal többet költöttek a magyarok érdességre, négy és fél milliárd forint értékben.

"Tartja vezető pozícióját a csokinyúl, sőt erősíteni is tudott piaci részesésén 41-ről 44 százalékra" - mondta Haás Zoltán, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. "A magyarok hagyományosan a tejcsokoládéra voksolnak: tavaly a húsvéti édességekre kiadott pénzük közel kilenctizedét költötték tejcsokoládéra, étcsokoládét a vásárlók 6 százaléka vett."

A csokitojás piaci részesedése egy százalékkal 38 százalékra csökkent 2016-ról 2017-re. Az egyéb húsvéti figurák, úgymint kacsa, bárány és csibe aránya a tavalyi szezonban hét százalékot ért el.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hétmilliárdot költöttünk rá tavaly húsvétkor
  A minőségi sonkát keresi a magyar vásárló húsvétra
  4-5 ezer forint a játékköltés húsvétkor
  Egyre távolabbi országokból keresik a diósgyőri húsvéti csokikat
  Húsvétkor még erősebbek a hipermarketek
  Sokat vár a Húsvét előtti vasárnaptól a SPAR
  Húsvét előtt: kakaó világpiaci körkép
  Így készül a Húsvétra a Tesco

További hírek ebben a kategóriában

Több mint hárommillióan vásárolt...
Jelentősen nőtt az internetezők ...
Forradalom előtt áll a gyógyszer...
Nem hatékony az ellátási lánc a ...