Hírek
20219 hír az adatbázisban
Megéri megváltozott munkaképességűeket alkalmazni
Marketinginfo.hu - 2018-02-08 10:34
Karrier

Idén már fejenként 1 242 000 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie annak a cégnek, amelyik nem alkalmaz megfelelő számú megváltozott munkaképességű személyt.

Minden társaság, amely 25 főnél nagyobb létszámmal működik, ám az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a hiányzó létszám után fejenként évi 1 242 000 forintot köteles rehabilitációs hozzájárulás címén az állam számára fizetni.

Egyes régiókban - elsősorban a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon - még mindig sok megváltozott munkaképességű személy keres állást, ugyanakkor az ország többi részében igen magas, akár 70 százalékot is meghaladó mértékű, ami e kör alacsony mobilitási képességeit ismerve igen magasnak mondható. A cégek egyre gyakrabban hiába keresnek egy adott pozícióra ilyen munkatársat.

A munkáltatók számára a felvételen kívül további megoldást kínál saját dolgozóik rehabilitációs átvilágítása, amely a demográfiai összetételtől függően a meglévő dolgozók 1,5-6 százalékáról derít ki valamilyen tartós betegséget, vagyis egy ilyen audit akár önmagában is a cég teljes rehabilitációs hozzájárulási kvótáját megspórolhatja.

"Kevesen tudják, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 6 900 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak - hívja fel a figyelmet Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője. - Ráadásul ez az összeg akár 5 évre visszamenőlegesen is jár, ami 400 ezer forint feletti összeget is jelenthet A jogszabály több olyan, látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémát is ebbe a körbe sorol, mint a laktózintolerancia. a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség."

A rehabilitációs átvilágítások során gyakori eset, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismerik a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra.


A leggyakrabban előforduló problémák

Az elmúlt években elvégzett, több mint 8000 munkavállalót érintő rehabilitációs átvilágítások során a Trenkwalder az alábbi megoszlásban tárt fel különféle, a megváltozott munkaképesség megállapításához elegendő problémákat:
 
  • A problémák közel fele mozgásszervi eredetű
  • További egynegyed részük valamilyen keringési rendellenességre vezethető vissza
  • A fennmaradó mintegy 30 százalékba tartoznak a daganatos, pszichés, illetve immunológiai, főként allergiás jellegű tüneteket mutató betegségek.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása
  A megváltozott munkaképességűek harmada dolgozik
  Változás a munkaerőpiacon
  Súlyosbodik a munkaerőhiány
  Dinamizálódik a megváltozott munkaképességűek álláspiaca
  Több a megváltozott munkaképességűeknek szóló állás
  Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cég labdáival játszik a szerb vízilabda válogatott
  Fellendült a munkaerőpiac az előző félévben

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Getronics Új COO a Getronics-nál
2018-05-15 09:46
Új vezető az Accenture magyar és...
Új vezető a Szilády Nyomda Kft. ...
Lemondott az Air France vezetője
Új marketing- és operatív igazga...