Hírek
20219 hír az adatbázisban
Lezárult a Trust Me projekt
Marketinginfo.hu - 2018-02-05 09:12
CSR

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nemzetközi partnertalálkozóval zárta le a "TRUST ME - Training for Unique Skills and Techniques for Mentoring" elnevezésű projektet.

A kétéves, KKV-kat célzó képzési program megvalósításában a Budapesti Gazdasági Egyetem francia, román és finn partnerekkel is együtt dolgozott, hazai partnerként pedig az MGYOSZ kapott fontos szerepet a nemzetközi projektben.

A kis- és középvállalkozások döntő szerepet játszanak a nemzetgazdaságok versenyképességében, ezért is kap időről-időre nagy figyelmet a közép-kelet-európai vállalkozások aggodalomra okot adó, egyre magasabb csődrátája. Éppen ezt, a kelet-közép-európai államokban kifejezetten jellemző, növekvő csődeljárási tendencia kezelését tűzte ki céljául az Európai Bizottság által támogatott Trust Me projekt, amely előkészíti a nemzeti és nemzetközi KKV-mentor hálózat fejlesztését.

A 2015 novemberében ERASMUS+ Stratégiai partnerség keretében elnyert program megvalósítása a tananyagfejlesztést megalapozó kompetenciák és készségek felmérésével indult, majd az elkészült képzési programot valamennyi partnerországban próbaképzéseken és workshopokon tesztelték. A projekt fontos elemét jelentette a Vállalkozásfejlesztési Központok kialakítása, valamint a mentorképzési program lokális és nemzetközi akkreditációja. A fejlesztés fő célja egy nemzetközileg elismert szakképzés kidolgozása volt jövőbeni KKV-mentorok számára, akik az új tudással és szociális készségekkel képesek hatékonyan együttműködni. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nagyban hozzájárult a kis- és középvállalkozókat segítő mentorok tréningprogramjának kialakításához.

Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára köszöntőjében a következőket mondta el a tréning kapcsán: "A több mint 6000 közép- és nagyvállalatot tömörítő, legnagyobb hazai munkaadói szervezetként az MGYOSZ örömmel nyújtott szakmai támogatást a kifejezetten KKV-kat célzó képzési program kidolgozásában. A komoly múlttal rendelkező KKV-szektor stabil, és nagyban hozzájárul a hazai GDP-hez, azonban a fokozódó munkaerőhiány egyre nagyobb kihívások elé állítja ezen vállalkozások fenntarthatóságát, sokkal inkább, mint a multinacionális cégeket. Szövetségünk évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar oktatatás és szakképzés helyzetére, ezért nem is volt kérdés, hogy segédkezünk a kelet-közép-európai kis- és középvállalkozásokat fejlesztő programban."

A Budapesti Gazdasági Egyetem dékán-helyettese, Madarasiné Dr. Szirmai Andrea a programmal kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Unióban az üzletek 99 százaléka tartozik a kis - és középvállalkozások közé, valamint az unióban dolgozó emberek kétharmada vállalati alkalmazott. Elmondta, a konzorcium partnerországiban hasonló struktúra mentén szerveződtek az oktatási tréningek, melyek mindenhol igazán eredményesnek bizonyultak.

A kétéves projekt megvalósításában az MGYOSZ és a BGE nemzetközi partnerei a Babes-Bolyai Egyetem és a CDM Kolozsvárról, a Lahti University of Applied Sciences Finnországból, valamint a projekt témájában már nemzetközi tapasztalattal rendelkező Adinvest International, Avignonból. Az új képzések állandó jelleggel kerülnek beépítésre a résztvevő intézmények képzési kínálatába, ezzel biztosítva a fenntarthatóságot. Az MGYOSZ záró konferenciáján a partnerintézmények képviselői egy-egy előadás formájában adtak visszajelzést a programmal kapcsolatos tapasztalataikról. A finn, román és francia résztvevők is sikereikről számoltak be, és egyetértettek többek között abban, hogy a jó vállalkozónak nem csupán kellő üzleti tudással, hanem kiemelkedő szociális képességekkel is rendelkeznie kell.

A konferencia második részében egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, ekkor a résztvevők a mentorálással kapcsolatos különböző vállalati tapasztalataikat, illetve a további fejlődést elősegítő javaslataikat osztották meg egymással. A beszélgetés során számos érdekes téma merült fel a kkv-k és a multinacionális cégek eltérő mentorálási gyakorlataival kapcsolatban.

Túl a mentorképzési anyagokon, egy belépési szint értékelés, valamint folyamatos nyomon-követési program is kidolgozásra került, amely a hallgatók által elért tanulmányi eredmények végső értékelésével, és az oklevelek átadásával zárult. Összesen 25 résztvevő vehetett át Trust Me pilot tréning oklevelet, mely valamennyi érintett országban elismert.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Kilencéves csúcson a GKI-MGYOSZ ingatlanindex

További hírek ebben a kategóriában

Webre költözött az #énjövőm prog...
Innovatív megoldásokat díjazott ...
Az E.ON a Magyar Vízilabda Szöve...
A Vodafone és az ESL nemzetközi ...