Hírek
22232 hír az adatbázisban
Több pénzünk jutott az ünnepekre
Marketinginfo.hu - 2018-01-24 09:42
Kutatás

A Provident Pénzügyi Zrt. 1000 fős, reprezentatív kutatást végzett saját ügyfélkörében az ünnepek alatt, melynek eredményei szerint tovább bővült az előző évhez képest a háztartások ünnepi költségvetése.

A Provident Pénzügyi Zrt. által végzett felmérés főként azt vizsgálta, hogy mennyit költöttek a magyar háztartások az ünnepek során, milyen forrásokból fedezték a felmerülő költségeket, illetve anyagi szempontból mire számítanak 2018-ban.
Az előző évhez képest emelkedett a háztartások ünnepekre szánt pénzügyi kerete: a megkérdezettek negyede ugyanannyit, 43%-uk viszont többet költött, mint 2016-ban. Az előző évhez képest felére csökkent azok aránya (7%), akik maximum húszezer forintot költöttek. A válaszadók negyede húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 31%-uk ötven és százezer forint közötti összegből fedezte a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat.

Bár a felmérésben résztvevők többsége (63%) anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, 77%-uk úgy véli, hogy a decemberi többlet kiadások miatt semmiről nem kell lemondania az újév első felében.

A Provident felméréséből az is kiderül, hogy a magyar háztartások többsége saját forrásból, külső segítség nélkül finanszírozta az év végi időszakban felmerült kiadásokat. A megkérdezettek közel fele tudatosan készült az ünnepekre és előre félretette a szükséges összeget. Az előző évhez hasonlóan minden tizedik válaszadó finanszírozta hitelfelvételből vagy baráti kölcsönből a karácsonyi kiadásokat. A 2016-os eredményekhez képest viszont megduplázódott azok aránya, akik a munkahelyükön kapott év végi jutalomból fedezték a költségeket, most minden ötödik válaszadó nyilatkozott így.

Az ünnepekhez köthető kiadások közül a háztartások 61%-a az ünnepi menüre költötte a legtöbbet, míg az ajándékokra szánt összeget csupán a második legmagasabb kiadásként jelölték meg ebben az időszakban.

Az év végi ünnepek során minden hetedik kutatásban résztvevőnek volt arra lehetősége, hogy elutazzon pihenni valahová. A megkérdezettek 75%-a otthon töltötte az ünnepeket, 8%-uk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándék az előző évektől eltérően 2017-ben az utazás volt, a válaszadók közel 15%-a leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. A korábbi legnépszerűbb ajándékok, mint például az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek 2017-ben csupán a megkérdezettek 11%-ának jelentették a legkedvesebb meglepetést a fa alatt. A válaszadók 10%-a egy-egy háztartási eszköznek örült leginkább karácsonykor. A válaszadók tizede úgy nyilatkozott, hogy számára nem a tárgyi ajándékok, hanem a szeretteikkel együtt töltött idő, a nyugalom, illetve egészség jelentették a legnagyobb örömöt.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha váratlanul egy nagyobb összeg állt volna a nyilatkozók rendelkezésére az ünnepek idején, mire fordították volna. Az eredmények alapján 43%-uk félretette volna az összeget pénzügyi tartaléknak, míg minden negyedik megkérdezett ajándékot vásárolt volna belőle családjának, barátainak.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan duplázhatod vagy akár triplázhatod meg céged ügyfélkörét?
  Fényinstalláció Debrecenben
  86 család karácsonyát tette szebbé a Campona
  Környezetünket is ajándékozzuk meg karácsonykor
  Karácsonyi meglepetések az Emirates-nél
  Borból is szépen fogy az ünnepek alatt
  Otthoni pezsgőkészítés a SodaStream-mel
  Milliárdokat költenek a magyarok játékokra az ünnepek alatt
  Kutatás: nőtt az ünnepi költségvetés 2016-ban

További hírek ebben a kategóriában

Miért nem adnak a cégek visszaje...
Nagy az egyetemisták vállalkozó ...
Szembeszökő kettősség jellemzi a...
A vezérigazgatók minden eddiginé...