Hírek
23447 hír az adatbázisban
Kötelezettségvállalással zárult a TEVA ügye
Marketinginfo.hu - 2017-11-08 13:19
Egyéb

A GVH elfogadta a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vállalását, amely egy jövőbeni speciális megfelelőségi programot, valamint egy oktatási célú kommunikációs kampányt foglal magában.

A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozás megfelelő tájékoztatásokat tett-e közzé Eurovit Multilong elnevezésű termékéről 2014. szeptember 1-jétől megvalósuló kereskedelmi gyakorlatában, amelyben azt ígérte, hogy a multivitamin fokozatosan, akár 5 órán keresztül adagolja a 13 féle vitamint, és ásványi anyagot, ez által a hagyományos multivitamin készítményeknél tartósabb és egyenletesebb vitaminellátást biztosít.
A társaság ugyan nem értett egyet a GVH álláspontjával, ám komplex, több elemből álló kötelezettségvállalást nyújtott be.

A GVH a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a vállalások elfogadásával.

A GVH a vállalkozás számára kötelezettségként írta elő, hogy vállalásai alapján
 
  • dolgozzon ki és működtessen egy ún. Összüzenet Ellenőrzési Módszert, amelynek lényege, hogy megelőzze a vitás megítélésű, esetlegesen aggályos értelmezésű, potenciálisan megtévesztő ún. implicit üzeneteket hordozó reklámok közzétételét;
  • indítson egy oktatási célú (edukációs) kampányt televíziós reklámmal és patikai szórólappal, amely a hagyományos és az ún. retard, azaz a hosszabb idő alatt és fokozatosan felszabaduló multivitaminok közötti különbséget mutatja be a fogyasztóknak, kiemelve a retard jellemző semleges voltát.


A kötelezettségvállalás elfogadása mellett szóló körülményként értékelte a GVH, hogy
 
  • a TEVA vállalása iránymutató nem csak az adott piac, hanem más piacok, illetve általában minden, a különböző kereskedelmi gyakorlatok megfelelése mellett elkötelezett vállalkozás számára, hiszen nem ismert, hogy bármely más piaci szereplő olyan versenyjogi, illetve fogyasztóvédelmi megfelelési eljárást vagy programot alkalmazna, amelyben kiemelt szerepe lenne az összüzenet, illetve az ún. implicit üzenet ellenőrzésének;
  • a TEVA a kötelezettségvállalási nyilatkozat megtételét megelőzően felhagyott a vizsgált kereskedelmi gyakorlattal, amelynek ismétlődése nem is valószínűsíthető, tekintettel a vállalás jellegére;
  • a kötelezettségek megfelelnek az ellenőrizhetőség követelményének.


Egy kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor a GVH elsődleges célja a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára.

A GVH a döntés meghozatalakor értékeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Új kereskedelmi vezérigazgató a Tevánál
  Izraeli dolgozói felét menesztheti a Teva
  A Teva szűkíti magyarországi tevékenységét
  Megállapodást kötött a TEVA a debreceni szakgimnáziummal
  Bezár a Teva?
  Jól megy a TEVA újraélesztéses kampánya
  Társadalmi szerepvállalásért díjazták a Teva-t
  A Teva-Arteregó oktatófilmje a győztes
  Elismerés a Teva-nak
  Önkénteseket toboroz a TEVA
  Pénzt fizet vissza a fogyasztóknak a TEVA

További hírek ebben a kategóriában

r Bírság a Ryanairnek
2023-10-13 10:14
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és...
Újrainduló gyártás, új termékek ...
Az Airbus újranyitotta gyárait
Elhunyt Jack Welch, a General El...