Az ismert fotós virtuális bárkája
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2017-11-07 09:31
Outdoor/indoor

Budapesten járt Joel Sartore, a National Geographic fotósa, aki egy virtuális bárkán gyűjti a Föld állatait.

Kezdeményezésének célja, hogy dokumentálja a jelenleg élő fajokat, és felhívja a figyelmet a kihalás szélére került állatok védelmére.

Joel Sartore fotográfus létrehozott egy virtuális bárkát, Photo Ark elnevezéssel, és ezzel egy hosszú éveken át tartó projektbe kezdett. Célja, hogy minél több jelenleg élő állatfajt dokumentáljon, különös hangsúlyt fektetve a veszélyeztetett fajok megörökítésére. Sartore felkeresi a világ különböző állatkertjeit, rezervátumait, vadasparkjait és mentőközpontjait, hogy portrét készítsen az ott élő állatokról. Több tíz országban járt már, és eddig 24.500 fotón 7.407 fajt örökített meg. Mindeközben előadásokat is tart, és nyilatkozataiban felhívja a figyelmet élővilágunk megismerésének fontosságára, az edukáció jelentőségére, az állatok védelmére, és arra, hogy milyen sokat jelenthet a nemzetközi összefogás. A projekt a National Geographic Society támogatásával valósul meg.

A híres fotográfus hazánkba is ellátogatott, és számos felvételt készített a Fővárosi Állat- és Növénykertben található állatokról. Az Állatkertben látható mintegy kilencszáz faj közül száznál is több képe került fel a Photo Ark fedélzetére. Ezen fajok egy része olyan ritkaság, amely csak kevés állatkertben látható, így Budapest volt a legalkalmasabb helyszín a felvételek elkészítésére. Kiváltképp ilyen a mhorr gazella, amely patás a természetből már teljesen kipusztult, a Fővárosi Állatkertben azonban rendszeresen szaporodik. Így Joel Sartore az egyik fiatal, növendék állatot is lencsevégre kaphatta. Számos hazai madárfajt is a Fővárosi Állatkertben készült képek képviselnek a bárkán, így a batlát, a gyurgyalagot, a kuvikot, a sarlósfecskét, a vörös vércsét és a zöld küllőt is. Ezek a madarak nem mind láthatóak a kert gyűjteményében, mert közülük többen mentett állatként érkeztek, és felgyógyulásuk, megerősödésük után visszakerültek a szabad természetbe.

"A Photo Ark fedélzetén lévő fajok közül több mint száz olyan akad, amelyről Joel Sartore a mi állatkertünkben készítette a képeket. Magyarországon nálunk látható a legváltozatosabb gyűjtemény, sőt, állatkertünk fajgazdagsága európai összehasonlításban is kiemelkedő. A veszélyeztetett fajok védelme mellett az élővilág sokféleségének bemutatása is fontos küldetésünk, így örömmel vettünk részt ebben a kezdeményezésben" - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Sartore magyarországi látogatásáról felvétel is készült, ami a Nat Geo Wild csatornán a Photo Ark című műsorban kerül majd bemutatásra. A szombatonként látható sorozatban a nézők a fotóssal együtt bejárhatják a világot, megismerhetik a különböző fajokat, és különleges természetvédelmi missziókba is bepillanthatnak, például nyomon követhetik, ahogy egy állatvédő csapat igyekszik minél több Barna kivi-tojást megmenteni Új-Zélandon.

"Szeretném, ha a fényképeim érzelmileg is megérintenék az embereket, és megkedvelnék ezeket az állatokat. Mert ha nem szeretik, akkor nem is fogják megvédeni őket. Fontos a megismerés, hogy lássuk, milyen sokszínű Földünk élővilága, hogy rácsodálkozzunk a körülöttünk élő fajokra, és ezáltal fontossá váljon számunkra az állatok védelme" - mondja Joel Sartore.

A National Geographic kiadványaiban rendszeresen hírt ad a Photo Ark projektről, és nemzetközi SaveTogether kampányával igyekszik felhívni a figyelmet az ügy fontosságára.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Négyszázan ragadtak ecsetet az Erzsébet téren
  Nemzetközi cipődizájn kiállítás nyílt a Műcsarnokban
  A UPS virtuális valóság technológiával képzi sofőrjeit
  Gömbsátorba és backstage túrákra hív a Szigeten a MTÜ
  Az MTÜ innovatív és kreatív megjelenése
  Óriásplakát az elveszett kutyákért
  Mini szupermarket nyílt egy buszmegállóban
  Együttműködik a WWF és a Duna Plaza
  Virtuális túrát indított a Jack Daniel's

További hírek ebben a kategóriában

Ökotudatosságot népszerűsít a Vi...
Négyszázan ragadtak ecsetet az E...
A Danone legnagyobb szűrőprogram...
Autistic Art a Várkert Bazárban