Hírek
23446 hír az adatbázisban
Nemzetközi cipődizájn kiállítás nyílt a Műcsarnokban
MTI + Marketinginfo.hu - 2017-09-18 13:58
Outdoor/indoor

Különféle anyagokból, bőrből, régi szőnyegből, nyúlszőrből, medúzából vagy kőből készült cipő és 3 D-vel nyomtatott koncepciócipő is látható a hágai Virtuális Cipő Múzeum (Virtual Shoe Museum) kiállításán.

Cipőmágia - Experimentális cipődizájn címmel tárlaton 24, többek között holland, cseh, lengyel, japán, görög, brit, osztrák, norvég és három magyar művész alkotásait mutatják be október 22-ig.

Nem hordható cipőket, inkább cipőszobrokat láthat a közönség a művészeti, experimentális jelegű bemutatón - hangsúlyozta a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán Mayer Marianne, a tárlat magyar szervezője, kiemelve: a hágai Virtuális Cipő Múzeum adatbázisa több száz tervező művét vonultatja fel és jól dokumentálja az alkotók kísérleteit is. A tárlaton különleges formákkal és anyagokkal találkozhatnak az érdeklődők.

"A cipő, mindannyiunk számára, de különösen a nők számára egy ikonikus kellék, több mint egy ruhadarab" - mutatott rá, hozzátéve: a lábbelikhez sok konnotáció és történet társítható. Példaként említette Tina Turner énekesnőt, aki magas sarkú cipőben járt-kelt a színpadon vagy Janis Joplint, aki a koncerteken magas sarkú papucsát egy idő után a közönség közé rúgta. De a jelenkor sztárja, Lady Gaga is nagyon híres a cipőiről és a kiállító cipőtervezők közül nem egynek a megrendelője is volt - tette hozzá.

Liza Snook, a hágai Virtuális Cipő Múzeum alapítója, a kiállítás kurátora felidézte: négyéves korában szeretett bele a cipőkbe, édesanyja rendszeresen magas sarkú cipőket hordott. Grafikai tervezést tanult és nagyjából húszéves korától kezdte el gyűjteni a különféle cipős témájú könyveket Andy Warholtól és más művészektől.

Sokat utazott, Indiából vagy Tibetből is több cipőt szerzett be. Először szín, anyag vagy minta szerint kezdte el csoportosítani őket, később létrehozott egy weboldalt, majd nekiállt a kiállítások szervezésének.

"A Műcsarnok ars poeticája egy nyitott kiállító intézmény" - hangsúlyozta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményben jelenleg a most nyíló tárlat mellett Olga Tobreluts orosz képzőművész Új mitológia című kiállítása, Sebastiao Salgado brazil, valamint Jozef Suchoza magyar hátterű szlovákiai szobrász tárlata látható.

Kiemelte, hogy a most nyíló cipőmágia kiállítás az iparművészet és a magas művészet határát szándékozik bemutatni.

Joyce de Gruiter, a kiállítás társkurátora művészként is szerepel a kiállításban. A tárlat magyar alkotói Paulovics Dóra Ivonn, aki idén végzett a MOME cipőtervező tanszékén, valamint Tóth-Kern Enikő és Káldy Júlia.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az ismert fotós virtuális bárkája
  Ellie Goulding folytatja együttműködését a DEICHMANN-nal
  Vidéken hiánycikk a minőségi street food
  DEICHMANN az Ellie Gouldinggal
  Ellie Goulding cipőkollekciót mutat be a Deichmann
  A Nordstrom nem forgalmazza tovább Ivanka Trump divatáruit
  Páratlan cipőkampány az Adidastól
  Tisza sportruházatban megy Rióba a Magyar Paralimpiai Csapat
  A Designworks által tervezett BMW sportcipő

További hírek ebben a kategóriában

Egyesült a két svéd outdoor márk...
2319 műanyag kupakból rakták ki ...
Különleges taxi járja Budapest u...
Csekk helyett tej