Hírek
22112 hír az adatbázisban
A Bosch munkatársakká változtatja a robotokat
Marketinginfo.hu - 2017-08-24 12:37
Digitális

A Bosch felgyorsítja az ipari munkahelyek technológiai evolúcióját.

Finoman megfogja a fém alkatrészt, majd átadja kollégájának, eközben nagyon figyeli a másik minden mozdulatát, hogy megállhasson, mielőtt egymásnak ütköznének. 175 centiméteres magassága ellenére könnyed, ám gondos mozdulatokkal dolgozik, és soha nem hibázik. Ez nem más, mint az APAS-asszisztens, a robot, amely képes fizikai kontaktus nélkül együtt dolgozni az emberekkel. Az asszisztensrobot az idei Hannover Messén bemutatott Bosch Munkahely 4.0 átfogó koncepció része, amely szerint a jövő ipari munkahelyei teljesen össze lesznek kapcsolva egymással, és elsősorban a munkavállalók igényeire összpontosítanak.

"Az elkövetkező évtizedek alapvető változásokat hoznak majd a gyártóipari munkákban. Ipar 4.0 szakértőként és vezető innovátorként a Bosch a változás élére áll. Aktívan alakítjuk a jövő munkahelyét, ember és gép között minden eddiginél szorosabb és gördülékenyebb munkakapcsolatra törekszünk, amely során az Ipar 4.0 és a hálózatba kapcsolt világ vívmányai elsősorban a dolgozókat támogatják, megkönnyítve a munkájukat és munkahelyi életüket" - mondta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja.

A dolgozóhoz automatikusan alkalmazkodó munkaállomás

A Bosch a dolgozókhoz alkalmazkodó Munkahely 4.0 munkaállomását is bemutatta: a munkafelület például a megfelelő magasságra állítja be magát, a dolgozók pedig személyre szabottan, egy általuk meghatározott sebességű vetítés formájában kaphatják meg az utasításokat. A hálózatba kapcsoltságnak és az APAS-hoz hasonló gyártási asszisztenseknek köszönhetően az ipari szektorban a munka nemcsak biztonságosabb és könnyebb, hanem termelékenyebb is lesz. Az autógyártók és a gépjárműipari beszállítók - csakúgy, mint a fogyasztási cikkek előállítói - már most használnak a Bosch APAS-asszisztenséhez hasonló, együttműködő robotokat.

Mesterséges intelligencia támogatja a dolgozókat a termelési környezetben

A Munkahely 4.0 ember és gép szoros együttműködését valósítja meg - ennek egyértelmű bizonyítéka az APAS-ellenőr is. Tanulási képfeldolgozó funkciójának segítségével az APAS-ellenőr automatikusan érzékeli, ha egy gyártási alkatrész felülete nem felel meg a specifikációnak. Csupán egyszer kell a gépnek megtanítani, hogy mekkora eltérés engedélyezhető, és hogy mikor kell leselejtezni az alkatrészt. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a gép a tanultakat ezután már képes minden minőségellenőrzésnél alkalmazni és azokat önállóan végezni, vagyis az embert helyettesíteni ebben a monoton munkakörben és valamennyi alkatrész esetében következetesen magas minőséget biztosítani.

A hálózatba kapcsoltság lehetővé teszi a gépadatok állandó figyelését

A hálózatba kapcsoltságnak köszönhetően a Munkahely 4.0 által generált gépadatok összegyűjthetők, elemezhetők és megjeleníthetők: a termelési környezet állapotára vonatkozó információkat a dolgozók egyetlen képernyőn, például ciklusidő-elemzés, illetve alkatrész- vagy hibaszámlálók útján figyelhetik. Így bármikor ellenőrizhetik, hogy minden a terv szerint történik-e.

A gyártósorok automatikusan érzékelik a szükséges munkafázisokat
Manapság az ipari vállalkozásoknak és munkatársaiknak gyorsan kell reagálniuk az új követelményekre és a piaci változásokra, egy rugalmas gyártóeszköz segítségével még jobban meg tudnak felelni az aktuális igényeknek. Jó példa erre a Bosch gyártósora Homburgban, ahol a Bosch több mint 2 000 különböző alkatrészből 200 különböző hidraulikus modult képes gyártani. A hálózatba kapcsoltságnak köszönhetően az alkatrészek egymás utáni rendelése automatikusan történik, a teherautókba és traktorokba beszerelt modulok vezérlik az olyan üzemi és hajtási hidraulikákat, mint a rakodófelületek döntése vagy az eke felemelése. A gyártósor kilenc állomása egy okoshálózaton keresztül van egymáshoz kapcsolva.

Az állomások a minden munkadarab részét képező RFID azonosító chip alapján tudják, hogy a készterméket miként kell összeszerelni, és hogy milyen további munkafázisokra van szükség. A hidraulikus alkatrészek összeszereléséhez szükséges munkatervek lehívása és megjelenítése a monitorokon kép vagy videó formájában, automatikusan, az adott munkatárs anyanyelvén és képzési szintje szerint, testre szabottan történik.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Leépítésekre készül a Bosch
  Kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch
  Növelte nyereségét tavaly a Bosch
  Bosch 2018-ban ismét rekord árbevételt ért el
  IoT-kampány a Bosch-tól
  Beruházás a Bosch miskolci gyárában
  Félnek a robotoktól az építőiparban
  Több állást hoznak a robotok, mint amennyit visznek
  A robotok átveszik majd az irányítást az emberek felett?
  Meghatározó trendek a technológiában
  A Müncheni repülőtér és a Lufthansa humanoid robot
  Feleslegessé teszi az egyetemeket a technológia?
  Robotok intézhetik az útlevelünket
  Új robotok az LG-tól
  A Bosch az okosvárosokra épít
  5 éven belül minket is leválthat egy robot?
  Robotok a világ egyik legfontosabb repülőterén
  Kell-e félnünk a robotoktól?
  Ilyen lesz a munka az ipari robotokkal
  1,5 óra alatt megtanulható a robotprogramozás
  Orvosi robotok az egészségért
  Robotokkal az ipari fenntarthatóságért
  Robotikai ambíciókat dédelget a Toyota
  LEGO robotokkal tanulhatnak a csányisok

További hírek ebben a kategóriában

Felhasználóbarát megoldások a pr...
Kevés hazai márka lát fantáziát ...
Ha új honlapot szeretnél, miért ...
A 'Társas-játékok' körül forog a...