Hírek
20219 hír az adatbázisban
Uborkaszezon a munkahelyen
Marketinginfo.hu - 2017-08-15 14:40
Kutatás

A Profession.hu legújabb kutatásában annak járt utána, hogy mi történik nyáron a munkahelyeken.

Az uborkaszezon kifejezés a német nyelvből ered és azt az időszakot jelöli, amikor a nyári időszakban a szabadásgok miatt lecsökken a vállalatok termelése. Ilyen időszakok minden cég életében vannak, de a Profession.hu kutatásából az is kiderül, hogy mi történik ilyenkor az irodákban. A kérdőívét kitöltők 33 százaléka szerint a munkahelyi pangás egyértelműen a nyárra jellemző, 13 százalékuk szerint a karácsony, szilveszter környéke a lazább, a válaszadók 5 százalékának pedig más időszakban nyugodtabb a munkahelye. 36 százalékuk számára viszont egyáltalán nem ismerős az érzés, hogy milyen hosszabb kávészüneteket tartani, kicsit lecsípni a munkaidőből, vagy szabadabban kalandozni az interneten. Ők azok, akik mindig ugyanolyan kitartóan robotolnak.

A felmérésből az is kiderül, hogy a munkáltatóknak nincs okuk aggódni a teljesítmény visszaesése miatt. A dolgozók 67 százaléka példás munkaerőként arra használja fel ezt az időszakot, hogy bepótolja azokat a feladatokat, amelyekre máskor nem jut ideje. A válaszadók 26 százaléka a személyes ügyek intézésére használja fel a felszabadult munkaórákat, 16 százalék viszont a munkahelyi kvaterkázást részesíti előnyben. Csupán 12 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem ad a látszatra, hanem egyszerűen csak korábban lelép. A fennmaradó 17 százalék nem tette publikussá, mivel tölti az uborkaszezon óráit.

Nincs munka, nincs pénz?

A kutatásban résztvevők közül szerencsére kevesen (7 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy a nyári holtidőszakban a munka kiesése megélhetési nehézséget okoz. Jellemzően szakmunkások, szállítmányozással vagy értékesítéssel foglalkozók értettek egyet azzal, hogy megélhetésükre közvetlenül kihat a nyári uborkaszezon. Jó hír azonban, hogy a munkavállalók kétharmada teljes mértékben biztonságban érzi a munkáját és a megélhetését is a nyári hónapokban.

Nehéz előre tervezni

Bár a válaszadók több mint fele szerint teljesen egyértelmű, hogy vannak kevésbé pörgős időszakai az évnek, csak 37 százalékuk tudja előre megtervezni ennek az idejét. Egyharmaduk - jellemzően a gyártásban, termelésben dolgozók, illetve az irodai munkát végzők - egyáltalán nem tudják kiszámítani, mikor lesz holt időszak a munkájukban. A kutatásban részt vevők közel fele (46%) a munka mennyiségéhez próbálja igazítani a pihenését.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Akik helyett a pénz dolgozik
  Egyre stabilabbnak tartjuk munkahelyünket
  10-bol 3 magyar munkahely családbarat
  A szabadságok kiadása okozza a legtöbb munkahelyi konfliktust
  A magyar fiataloknak stresszesebb a pályakezdés, mint a külföldieknek
  Rugalmasságért cserébe rugalmasság
  Elbeszélnek egymás mellett a cégek és a fiatalok?
  Van-e helye a gyereknek a munkahelyen?
  Rugalmas munkahelyet szeretnének a jövő munkavállalói

További hírek ebben a kategóriában

Több mint hárommillióan vásárolt...
Jelentősen nőtt az internetezők ...
Forradalom előtt áll a gyógyszer...
Nem hatékony az ellátási lánc a ...